Zaboravite na kućne testove: Ovo je jedini način da proverite da li jedete pravi med

21.02.2023 | 05:38

Autor: Z.A.S.

Iako postoji mnogo kućnih testova kojima, navodno, može da se dokaže da li je med pravi ili veštački, nijedan od njih nije verodostojan

Copyright Freepik

Med je izuzetno zdrava namirnica, prepuna materija koje dobro utiču na čitav organizam. U sastavu meda, nalaze se prirodni šećeri, vitamini, antioksidansi, organske kiseline i minerali.

Ipak, nije svaki med potpuno prirodan i pravi. U prodavnicama i marketima ćete sigurno naći više proizvođača, a cene, u zavisnosti od vrste meda, variraju. Međutim, mnogi od tih proizvođača u med, kako bi dobili na količini, ubacuju i brojne veštačke, a štetne materije.

Pa, kako da znate da li je med koji jedete pravi?

Profimedia
 

Suzbijanje kašlja

Jedna od verovatno najpoznatijih prednosti ove namirnice jeste ta da može da pomogne u suzbijanju kašlja, pogotovo kod dece. Ipak, imajte uvek na umu da nije preporučljivo davati med deci mlađoj od godinu jer postoji rizik od razvoja botulizma.

Med je izvrsna, prirodna, zdrava i lako probavljiva alternativa šećeru. Ova namirnica, takođe, može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, regulisanju otkucaja srca i sprečavanju smrti zdravih ćelija, a pokazao se i kao odlično prirodno rešenje za lečenje blažih opekotina. Međutim, postavlja se pitanje kako u moru proizvoda koji su danas dostupni, prepoznati pravu stvar?

U želji da saznaju da li jedu prirodni ili veštački med - koji osim cvetnog nektara može da sadrži i kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili skrob, mnogi često pribegavaju kućnim testovima. Nažalost, razne metode instant provere uopšte nisu verodostojne, zbunjuju kupce i dovode ih u zabludu.

Unsplash
 

Kućna testiranja

Naime, antibiotike koji se koriste u lečenju pčela, kvasce, plesan, Ešerihiju koli, salmonelu, pesticide, insekticide i brojne ostale štetne materije, nije moguće testirati u kućnim uslovima.

Jedan od poznatijih kućnih testiranja meda je teste topivosti meda, čija je premisa da se pravi med neće odmah otopiti u vodi i da će se taložiti na površini - ili prema nekoj drugoj predaji da će pasti na dno čaše. To je mit, jer topivost meda zavisi od količine vlage u medu, koji opet varira u zavisnosti od sorte meda. Na primer, med koji ima više od 18 posto vlage izgledaće ređe i lako će se topiti.

Ispitivanje plamenom se vrši tako što se vata umoči u med i zapali se. Ukoliko vata počne da gori, onda je reč o dobrome medu. Međutim, to nije tačno jer, ako med ima više vlage, tada neće izgoreti, a pokazalo se i da neke materije, koje se koriste za lažiranje meda, takođe mogu da gore.

Jedan od posebno smešnih testova, koji se ne temelji ni na jednom istraživanju, nalaže da med stavite u čašu, natočite vodu i zatim protresete čašu. Ako je med pravi, trebao bi da se formira oblik saća. A da li ste čuli mit o tome da mravi nikada neće jesti pravi med? S obzirom na to da su svaštojedi, ovi insekti će pojesti skoro sve na šta nađu, pa tako i med.

Pixabay
 

Vazdušni mehurići

Postoji i ispitivanje brzine kretanja vazdušnog mehura u medu. Naime, mit je da brzina putovanja vazdušnog mehura upućuje na to da li je med pravi ili ne. Prava istina je da brzina kretanja vazdušnog mehura zavisi od količine vlage u medu (što je manje vlage, to će kretanje mehura biti sporije) i temperature vazduha (zimi će se vazdušni mehur kretati sporije, a leti brže).

Neki tvrde i da će se, pri zagrevanju, prirodni med karamelizovati, a da će lažni će biti pun mehurića, ali činjenica je da će svaki med koji se zagreje na visokoj temperaturi biti pun mehurića.

I zato, zaboravite na kućne testove ovog tipa i više pažnje obratite na oznake koje se nalaze na deklaraciji, jer pravi med je analiziran i testiran.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam