Kantarion - lek za pet tegoba

18.10.2020 | 11:19 >> 09:58

Autor: Katarina Obradović

Gospina trava pomaže od kožnih obolenja do depresije

Copyright Pixabay

Poznata vam je tvrdnja da za mnoge bolesti priroda nudi rešenje. Poslednjih godina, ljudi se sve više okreću prirodi i lek traže među lekovitim biljkama. Kantarion je odavno poznat po svojim lekovitim svojstvima, a evo gde vam ulje ove biljke može pomoći.

Kantarionovo ulje dolazi iz biljke koja je u narodu još poznata pod imenom gospina trava, te se kaže da ne postoji oboljene kako fizičko tako ni psihičko, a da ga ovo ulje ne može izlečiti. Spekat mu je širok, od kožnih oboljenja i oštećenja, pa sve do depresije.

Depresija

Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima uticaj zato što usklađuje nivo hormona seratonina i dopamina.

Kožni problemi

Kantarionovo ulje odličan je izbor kao lek za kožne probleme, zbog toga što deluje antibakterijski. Rane će brže zarasti, dok možete lečiti i opekotine prvog stepena. Ali ne savetuje se da se koristi kada idete da se sunčate, jer može da poveća šansu od crvenila kože i opekotina. Koristi se tako što se namaže na određeno mesto na koži, ali nemojte ga stavljati na one rane koje još krvare.

Možda vas zanima: Sve što treba da znate o probioticima

Probavne tegobe i upale

Može da se koristi i kada vas boli stomak, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega, kao i protiv dijareje.

Masaža

Kantarionovo ulje pogodno je za masaže, a pomoći će čak i kod probadajuće boli. Možete ga uzimati i oralno dva puta dnevno, dok je čaj od gospine trave koristan i za bolove u leđima izazvane napetošću.

Uklješteni živci

Za bol živaca, odnosno kod uklještenih živaca, dve do tri kapi kantarionovog ulja stavite u dve kašike maslinovog ili bademovog ulja, te mažite na bolno mesto svaka tri sata.

Saznaj više:

Ako imate problema sa spavanjem, ovo su najbolja eterična ulja

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: magazin.novosti