Muškarac tvrdi da mu se zbog korone polni organ smanjio 3,5 centimetara, struka kaže da je moguće

13.01.2022 | 20:04

Pandemija koronavirusa još uvek je prisutna u celom svetu, a pored posledica koje su nam već poznate, jedna od njih posebno zabrinjava pripadnike jačeg pola

Copyright Profimedia

Jedan tridesetogodišnji muškarac izjavio je kako se suočio sa nesvakidašnjom posledicom koronavirusa, a reč je o smanjenju polnog organa.

Nakon preležanog virusa, veličina njegovog penisa smanjila se za čak tri i po centimetra. Kako tvrdi taj muškarac, pre bolesti imao je "natprosečnu" veličinu polnog organa, ali nakon što je hospitalizovan uočio je znatnu promenu.

- Čini se da je ovo trajni problem - izjavio je on.

Da ovo nije neuobičajena pojava, potvrdili su i urolozi, koji su se već suočili sa sličnim iskustvima muškaraca.

Prošle godine, američki urolozi su povodom Nacionalnog meseca impotencije upozorili muškarce da vode računa o svom zdravlju, istakavši kako bi trebalo da se vakcinišu barem "zbog erekcije".

Objasnili su kako zaraženost koronavirusom može da izazove erektilnu disfunkciju, uzrokujući kod pacijenata tzv. kovid polni organ.

U prezentovanom videu muškarci su podelili svoja iskustva pre i posle korone, uz statistiku koja pokazuje da kod muškaraca koji su preležali ovaj virus postoji čak šest puta veća verovatnoća da će imati ovu posledicu.

Profimedia
 

Istraživanje potkrepljuje i studija koja je u Italiji sprovedena na 100 muškaraca, a koja je pokazala vezu između virusa i problema sa erekcijom. Iako se radi o relativno maloj studiji, ona je pokazala da kod muškaraca zaraženih koronavirusom postoji čak pet i po puta veći rizik od erektilne disfunkcije.

Još jedna studija iz 2021. godine pokazala je kako su muškarci nakon kovida 19 i suočavanja sa erektilnom disfunkcijom imali čestice virusa u polnom organu. Autori su objasnili kako ta infekcija može biti krivac za ograničen dotok krvi.

Iako nijedna od mogućih teorija o tome zašto koronavirus može uzrokovati smanjenje muškog polnog organa nije dokazana, stručnjaci tvrde da postoji nekoliko uzroka.

Prema navodima urologa, erektilna disfunkcija može biti povezana s vaskularnim učincima bolesti.

Osobe koje pretrpe teži oblik ove bolesti mogu doživeti upalu u celom telu, a naročito upalu srca i dela oko njega, što može blokirati i protok krvi do penisa.

Ipak, urolozi tvrde da za ovaj problem možda i ima pomoći.

Iako je u početku bio fokus na lekovima, urolog Čarls Veliver tvrdi kako od pomoći mogu biti i uređaji za "rastezanje penisa".

- Postoje podaci da je to moguće - rekao je on.

Oglasila se i urolog i doktorka seksualne medicine Ešli G. Vinter.

- To su jednostavni postupci koje možete primeniti kod kuće, a koji pomažu da vratite prvobitnu veličinu svog penisa - rekla je ona.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: klix.ba