Rodnom gradu s ljubavlju: Vlasnica kompanije "Fišermens frend" ostavila 41 milion funti mestu u kojem je rođena

26.10.2021 | 09:30

Građani Flitvuda zahtevaju da se njihovoj dobrotvorki napravi spomenik

Copyright Printscreen/YouTube

Grad na obali Engleske, Flitvud, dobio je donaciju vrednu 41,4 miliona funti od žene koja stoji iza poznatog brenda bombona “Fišermens frend”. Lorin Lufthaus je fondaciji koja se bavi razvojem njenog rodnog grada testamentom ostavila svoje bogatstvo.

Lorin, koja je umrla u martu u 91. godini, i tokom života je pomagala svoj grad, pa je stekla nadimak "majka Flitvuda". Fondacija "Lufthaus" osnovana je 1994. godine i služila je za obnovu grada.

Printscreen/YouTube
 

Gradsko veće Flitvuda opisalo je donaciju kao neverovatnu i reklo da su preplavljeni njenom velikodušnošću.

- Nadamo se da će fondacija zajedno sa nama identifikovati projekte koji će koristiti gradu u godinama koje dolaze. Moramo zadržati Flitvud na mapi. Nadam se da će ovo dovesti više posetilaca u naš grad - rekla je potpredsednica gradskog veća Mari Stirzaker.

Farmaceut Džejms Lufthaus iz Flitvuda je 1865. godine napravio tečnost od mentola i eukaliptusa koja je ribolovcima olakšavala respiratorne probleme uzrokovane dugotrajnom izloženošću hladnim i ledenim olujama. Kako nošenje tečnosti nemirnim morima nije bilo praktično, Džejms je od te tečnosti stvorio bombone koje su im olakšale transport. Tek 1967. porodica je iz svog kombija počela da prodaje slatkiše u prodavnicama u okolnim severozapadnim gradovima. Godine 1974. bombone su prvi put izvezene izvan Engleske. Godišnje kompanija "Fišermens frend" napravi više od pet miliona bombona koje su dostupne u 120 zemalja sveta.

Nakon smrti njihove dobrotvorke, koja je tokom svog života nekoliko puta nagrađivana za svoj dobrotvorni rad, građani Flitvuda su zahtevali da se njoj u čast podigne spomenik.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam