Pariz u XIX veku nije bio ni malo mirišljavo mesto: Jedan grof je to promenio uvodeći javne toalete

16.10.2021 | 18:42

Grof od Rambutea je uveo značajne promene u gradu: povećao je broj plinskih svetilji, posadio drveće duž avenija i postavio prve pisoare

Copyright Profimedia

Danas Paris nosi nadimak "Grad svetlosti" i mnogi ga biraju za romantično mesto gde će provesti medeni mesec. Ali u XIX veku glavni grad Francuske nije bio ni malo lepo a kamoli mirišljavo mesto. Sa ulica se širio miris urina i fekalija, kako ljudskih, tako i životinjskih, pomešan sa mirisom smeća i ustajale ribe. 

To je posebno izluđivalo Kloda Filibera Bartolua, grofa od Rambutea, koji je bio jedan od čelnih ljudi Pariza. Upravo on je odlučio da napravi značajne promene i zaslužan je za povećan broj plinskih svetiljki u gradu. 

Profimedia
 

Grof se tu nije zaustavio. On je osmislio i sadnju velikog drveća duž pariskih avenija, u čijem hladu i danas uživaju turisti. 

Ipak, grof je najviše zaslužan za postavljanje javnih toaleta, odnosno pisoara koji su bili cilindričnog oblika i poluotvoreni. Praktično, pisoar je bio otvoren sa strane ulice, dok je s druge strane bio zatvoren. 

Oduševljeni građani su ove toalete nazivali grofovim imenom što se njemu nije baš dopalo, pa ih je on nazvao po rimskom caru Vespazijanu koji je uveo porez na javne toalete i urin.

Izgradnjom javnih toaleta smrad na ulicama Pariza se delimično smanjio a policajci su dobili novo zaduženje: da hvataju one koji uriniraju po ulici umesto na mestu predviđenom za to. Gradska uprava je pokušavala da uvede i toalete za žene ali im to nije pošlo za rukom pošto su zauzimali više mesta. 

Kažu da su se članovi francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata sastajali u pisoarima jer ove lokacije nisu bile sumnjive Nemcima.

Broj javnih pisoara se rapidno povećavao iz godine u godinu i kulminacija se dogodila oko 1930. kada ih je u Parizu bilo više od 1.200. Nakon toga njihov broj se smanjuje, da bi ih oko 1966. bilo još samo oko 400.

Od tih starih pisoara, danas postoji samo jedan na Bulevaru Arago ali je i on u veoma lošem stanju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam