Otkrivena najveća vinarija na svetu stara 1.500 godina

12.10.2021 | 15:30

Proizvodila od dva do tri miliona litara vina godišnje

Copyright Profimedia

Izraelski arheolozi su otkrili vinariju površine 7.000 kvadratnih metara kod grada Javne u centralnom delu zemlje, za koju procenjuju da je stara 1.500 godina.

Uprava za antikvitete rekla je da fabrika sadrži pet odeljaka za presovanje grožđa, deo za proizvodnju i flaširanje vina, te peći za pravljenje boca i skladištenje vina.

Mesto datira iz vizantijskog doba i najveći je kompleks te vrste ikada napravljen.

Veruje se da je vinarija stara 1.500 godina proizvodila jedno od najboljih belih vina Mediterana u to vreme. Bilo je nadaleko hvaljeno u književnosti i poznato kao vino iz Gaze, jer se izvozilo iz drevnog lučkog grada u blizini današnje Gaze.

Procenjuje se da je vinarija proizvodila između dva i tri miliona litara vina godišnje. POGLEDAJ GALERIJU

Prema onome što su istraživači pronašli, proces proizvodnje je tekao tako što su radnici na prvom spratu gazili po grožđu, iz kog je curio sok u donje pregrade, gde se šećer iz slatkog soka pretvarao u alkohol.

Tečnost su posle toga izlivali u velike osmougaone jame urezane u zemlju, da bi je kasnije flaširali i slali dalje.

 - Vino je bilo važan izvor hranjivih materija, uopšte tečnosti, jer je zbog procesa fermentacije bilo bezbedno za piće, za razliku od vode koja je često bila zagađena bakterijama i patogenima - kaže Jon Seligman, jedan od vođa iskopavanja.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: A.G.