Skromna penzionisana nastavnica ostavila milione bolnicama i humanitarnim organizacijama

26.02.2021 | 19:30 >> 17:04

Autor: Slavica Kalaba

Pretpostavlja se da je ovoliko bogatstvo stekla nasleđem

Copyright Pixabay

Italijanska nastavnica Marisa Kavana iz Đenove čitavog života je živela skromno. Bila je uvek rezervisana, nikada nije prisustvovala društvenim događajima i nikada se nije udavala.

I verovatno bi i njena smrt prošle godine u decembru, u dobu od 96 godina, prošla nezapaženo da nije bolnicama i humanitarnim organizacijama ostavila više od 25 miliona evra. Njene komšije i poznanici nisi ni znali da je bogata jer je živela veoma skromno i povučeno.

Još za života je ostavila svoju čitulju koja je objavljena u lokalnom listu „Sekolo“ i posvetila ju je „sećanju na dugu listu svojih učenika“.

Vrednost njene imovine se procenjuje na 40 miliona evra a dečja bolnica Gaslini u Đenovi dobiće oko pet miliona, dok će gradska bolnica Galiera dobiti sličan iznos, plus njenu kuću i imanje.

Copyright Pixabay

Direktor bolnice Galiera Adriano Lagostena rekao je za Rojters da imovina vredi nekoliko miliona evra i da je njena želja da se imanje proda a novac upotrebi za istraživanje i inovacije. Bolnica je za donaciju saznala tek posle njene smrti a direktor kaže da Marisu Kavano nije lično poznavao ali da zna da se lečila u njegovoj bolnici.

Ostale donacije odlaze organizacijama za zaštitu ljudskih prava i humanitarnim organizacijama u Italiji i inostranstvu, uključujući i Amnesti Internacional. Ostatak imovine biće podeljen između članova njene porodice i prijatelja.

Još uvek nije jasno odakle skromnoj učiteljici toliko bogatstvo ali se pretpostavlja da je u pitanju nasleđe.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam