Dan dečje književnosti dobra je prilika za priču bibliotekarke iz Požege, o čijem se čarobnom svetu knjiga nadaleko čulo

02.04.2021 | 15:30 >> 15:42

Autor: Ana Gligorijević

Više je slobodnog vremena, i zato je sada važnije čitati više nego ikada, kaže Daniela Skoković za 24sedam

Copyright Profimedia

Danas je dan dečje knjige, dan koji slavi na hiljade naslova koje su roditelji podelili sa svojom decom kako bi podstakli pismenost i rast njihove mašte. Ovo je dan za nadahnuće drugih na čitanje, ali i skretanje pažnje na knjige za najmlađe.

A mi ćemo skrenuti put Požege i njihove biblioteke. Tamo radi Daniela Skoković, bibliotekarka o kojoj se nadaleko čulo. Sa željom da kod dece održi kontinuitet u čitanju, Daniela je za vreme karantina svako veče držala pažnju najmlađih ljubitelja knjige, onlajn, i to punih mesec i po. Rezultat toga je ogromno interesovanje korisnika, kolega, ali i medija, domaćih i stranih.

– Moram da priznam da nisam očekivala takvo interesovanje. Kao bibliotekar, već godinama pratim sve trendove u bibliotekarstvu, kako kod nas, tako i u svetu. Mislim da sam brzo odreagovala i među prvima prešla u virtuelni prostor, kako bih bila na usluzi svojim korisnicima.

Copyright Privatna arhiva/Daniela Skoković

Da li je knjiga spas za nas i našu decu u ovo teško vreme?

– Čitanje dobre literature može da bude biblioterapija, ponekad i beg od stvarnosti. Više je slobodnog vremena, došlo je do promene prioriteta, i mislim da je sada važnije učiti i čitati više nego ikada. Ja sam, inače, zagovornik doživotnog učenja, i smatram da takav stav može dovesti do napretka u svim drugim oblastima – kaže nam sagovornica.

Copyright Profimedia

Razvijanje ljubavi ka čitanju i saznavanju je proces kome se treba posvetiti, a Daniela je tu da pomogne.

– Forsiramo porodično čitanje, izlazimo iz prostora biblioteke, nosimo slikovnice u Dom zdravlja, u otvorene prostore… Prisutni smo i stalno potenciramo važnost čitanja od najranijeg doba.

Život je lep kada radite posao koji volite, ali i privilegija malog broja ljudi.

– Nije fraza. Da biste uspešno radili svoj posao mora da postoji ljubav! Kod mene je to i izražena želja za inovacijama. Uvek želim da isprobam nešto novo, da unapredim postojeće i da ispred sebe imam zadovoljnog korisnika usluga koje pružamo.

Copyright Privatna arhiva/Daniela Skoković

– Deca i knjige, to je čitav svet – iskren, primamljiv i čaroban – iskrena je Daniela Skoković.

Pročitajte još:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam