Odiseja u Australiji

13.12.2020 | 10:30 >> 15:49

Autor: A.Gligorijević

Značaj i simbolika i dalje su potpuno nepoznati

Copyright Profimedia

Svet je zahvatila monolit groznica. Na različitim krajevima planete pojavljuju se misteriozne instalacije visine deset stopa koje se gotovo otkrivaju svakodnevno. Svoj misteriozni monolit upravo je dobio i najudaljeniji kontinet.  Otkriven na poljima Adelaide u Južnoj Aaustraliji,  na sebi nosi ugravirane kordinate nekih misterioznih mesta. Prvi monolit otkriven je u divljini Jute prošlog meseca. Ubrzo se pojavio i drugi u Rumuniji.  Osim sitnih razlika u materijalu i kvalitetu završne obrade, većina struktura izgleda slično.

Poslednji u nizu otkrivenih monolita na sebi ima ugravirane kordinate malo drugačije od prethodnih. Prva lokacija kada se definišu kordinate jeste Trampova kula u Njujorku, druga se odnosi na nenaseljeno ostrvo koje pripada Marijanskim ostrvima, a treća na Sfingu u Egiptu, izveštava lokalni tabloid The Advertiser.

Copyright Profimedia

Značaj i simbolika kordinata je potpuno nepoznata. Nekoliko grupa u svetu je sebi pripisalo postavku ovih instalacija uključujući umetničku grupu „Najpoznatiji umetnik“ i Youtube kanal  „I Did A Thing“.

Šta stoji iza ovog globalnog umetničkog porformansa i da li se na ovaj način šalje poruka čovečanstvu, Ili je prosto skretanje pažnje na grupu ili pojedinca inspirisanog Kjubrikovom Odisejom pokazaće vreme.

Pročitajte još:

Dubai: Cvetna bašta u sred pustinje sa 150 miliona cvetova

Saudijska Arabija gradi luksuzno odmaralište u pustinji

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam