Vrane – potcenjena vrsta

28.09.2020 | 09:00 >> 11:07

Autor: A.Gligorijević

Ptica koja je u dalekoj prošlosti bila simbol dobrote, a kasnije, kroz razvoj religije, sasvim suprotno od toga, izazivala je veliku pažnju drevnih civilizaci

Copyright Pixabay

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića da su vrane sposobne za subjektivna, svesna iskustva.

To je veliki korak napred u našem razumevanju i spoznaji životinja. Pre toga smo znali samo za svesnu percepciju među ljudima i primatima. Mozak životinja poput ptica smatrao se previše različitim od našeg, da bismo uopšte mogli pretpostaviti da imaju subjektivna iskustva. Ali ova studija objavljena u časopisu “Science” potencijalno poništava pretpostavku naučnika o tome koliko  životinje mogu biti pametne.

Vrane i druge ptice odavno su poznate po svojoj  sposobnosti rešavanja zagonetki. Ali sada su neurolozi  izvršili snimanja mozga i utvrdili da vrane aktivno razmišljaju o svim okolnostima tokom eksperimenta. To je prilično velika stvar, jer mozak ptica ima znatno drugačije i manje moždane kortekse, za koje se smatra da su izvor ljudske svesti.

– Rezultati našeg istraživanja pružaju novi pogled na evoluciju svesti i njena neurobiološka ograničenja – rekao je vodeći autor studije Andreas Nider u saopštenju za javnost.

Ukoliko se istraživanja nastave, najveće  pitanje će biti kada je ta svest nastala i da li je dele i neke druge životinje koje nisu primati.

– Poslednji zajednički preci ljudi i vrana živeli su pre 320 miliona godina – rekao je Nider. – Moguće je da je tada ta svest nastala i da se od tada prenosi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: futurism.com