Friluftsliv! Prigrlite zimu kao Norvežani, čak i tokom ledenih dana

11.12.2022 | 13:32

Autor: 24sedam

Deo tradicije duboko utisnut u običaje ove zemlje

Copyright Profimedia

Izađite napolje, kaže ovaj norveški koncept koji obećava da će hladnije mesece učiniti podnošljivijim.

Friluftsliv znači posvećenost proslavljanju vremena na otvorenom, bez obzira na vremensku prognozu.

U zemlji u kojoj su zime tvrdoglavo duge i mračne, ljudi su naučili da prihvate prirodu što je više moguće kroz „friluftsliv“ — koncept koji se grubo prevodi kao „život na otvorenom“. To je nešto kao danska "huga", ali tamo gde je huga pronalaženje udobnosti u zatvorenom prostoru, friluftsliv je pronalaženje lepote na otvorenom.

Profimedia
 

Radi se o prihvatanju prirode, čak i zimi tokom ledenih dana. Odvojite vreme da se povežete sa prirodom, da udahnete svež vazduh i cenite jednostavnost na otvorenom.

Uz friluftsliv ne morate da trošite novac da biste uživali na otvorenom. To može biti nešto jednostavno poput šetnje sa porodicom, kampovanja sa prijateljima ili uživanja u pecanju.

Profimedia
 

Termin friluftsliv je 1850-ih skovao norveški dramski pisac i pesnik Henrik Ibzen, koji je opisao kako boravak na otvorenom može poboljšati duhovno i mentalno stanje. Sada je naširoko koriste Norvežani i Skandinavci uopšte, da opišu bilo šta, od putovanja biciklom, opuštanja u planinskoj kolibi ili opuštanja u sauni nakon plivanja na otvorenom moru.

Profimedia
 

Takođe, u ovoj državi postoji i Zakon o rekreaciji na otvorenom, koji propisuje da svaki stanovnik ima pravo da koristi zemljišta širom Norveške za kampovanje, planinarenje, skijanje...

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam