Za pranje veša potreban vam je samo jedan kesten

30.10.2020 | 12:00 >> 11:49

Autor: Slavica Kalaba

Mali napor za vas ali velika korist za zaštitu životne sredine

Copyright Pixabay

Klimatska aktivistkinja Džosefin Bejker iz Edinburga na svom Instagram nalogu podelila je jeftinu i korisnu alternativu prašku za veš. Sve što vam je potrebno je jedan kesten, jedna tegla i malo vode.

Postupak je jednostavan: jedan kesten narežite na četiri, pet komadića koje ćete staviti u teglu i potom je ostaviti preko noći da odstoji. Ujutru je vaš ekološki besplatni deterdžent spreman za upotrebu. Teglu dobro promućkajte, procedite (kako se ne bi veš mašina pokvarila od ostataka kestena) i sipajte u veš mašinu preko rublja. Ostalo vam je samo da uključite mašinu!

Copyright Pixabay

U tečnost možete dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi vam veš lepo mirisao.

Tokom noći iz kestena se oslobađa saponin, organska hemijska supstanca koja se često nalazi u sapunima i deterdžentima za pranje.

 

Jedan od njenih pratioca na Instagramu je prokomentarisao da već godinu dana koristi ovaj trik i da je odličan za ljude koji imaju problema sa kožom, naročito sa ekcemom. S druge strane, jedan drugi je upozorio da treba biti oprezan sa esencijalnim uljima koja zagađuju reke.

Zato sledeći put kad krenete u šetnju, pokupite nekoliko kestena koji će vam uštedeti novac a planetu učiniti čistijom i lepšom!

Pročitajte još:

Grenobl dobija titulu zelene prestonice

Ništa se ne baca, možda će zatrebati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: dailymail.co.uk