4. novembar - Dan svesti o stresu

07.11.2020 | 17:00 >> 14:00

Autor: Ana Gligorijevic

Svest o tome da smo pod stresom je prvi korak ka oslobađanju od njega, kaže za naš portal psihoterapeut Marija Milenković

Copyright Profimedia

Stresna iskustva su sastavni deo naših ubrzanih života. Razlika je samo u tome kako se ko sa njima nosi. Ovo nije priča o stresu, već o našoj sposobnosti da ga prepoznamo i na njega reagujemo.

Dan svesti o stresu je prilika da stanete, udahnete duboko i pročitate šta na ovaj dan za naš portal kaže psihoterapeut Marija Milenković, možda vam bude od pomoći.

– Svest o tome da smo pod stresom je prvi korak ka oslobađanju od njega.

Copyright Psihoterapeut Marija Milenković                                          Privatna arhiva/Marija Milenković

Kako postižemo svesnost?

– Tako što osluškujemo svoje telo koje nam šalje jasne signale da se nešto loše dešava. Drugi korak je traganje za načinima opuštanja i relaksacije koji nam može pomoći da spoznamo načine kako da stres i uklonimo. Treći je korak mobilisanje sopstvenih snaga da se rešimo uzročnika stresa, objašnjava nam psihoterapeut.

Poznat osećaj na koji više ne obraćamo pažnju

Budući da živimo u pandemiji stresa i ne čudi da često nismo ni svesni da smo habituirali na određene senzacije, somatske promene i bolesti koje nam alarmiraju da smo prag tolerancije odavno prešli, kaže nam sagovornica.

Ipak, kada smo ga svesni, lakše nam je da se sa njim nosimo

– Metode relaksacije koje služe da prikupimo energiju za rešavanje problema mogu biti različite u zavisnosti od ličnosti i njenih afiniteta. Razgovor je svakako dobar put ka traženju načina za prevazilaženje stresa. Pričajte sa ljudima koji vam prijaju, u koje verujete, nekada će i samo običan razgovor biti dovoljan da otkrijete prave puteve do samoga sebe, savetuje psihoterapeut Marija Milenković

Najbolji način za proslavu Dana svesti o stresu je da odvojite vreme da ispitate svoj život i počnete da preduzimate korake za uklanjanje stresa. Ne dozvolite mu da vam oduzme još jedan dan života.

 

Dan svesti o stresu osnovalo je Međunarodno udruženje za upravljanje stresom (ISMA) da bi pomoglo u pružanju informacija o stresu i strategijama kako da se njime bave i kompanije i pojedinci.

 

Pročitajte još:

U nedostatku ljudi – grlite stabla

On je najsrećniji čovek na svetu!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam