Tri zlatna pravila za uživanje u putovanju bez visokih računa za telefon

27.05.2023 | 16:07

Autor: K. B.

Pametni telefoni su postali neizostavan saputnik u svakodnevnom životu, posebno tokom putovanja

Copyright Freepik

Navigacija, komunikacija sa najbližima, informisanje ili zabava - sve to zahteva mobilni internet, koji je u inostranstvu često skuplji nego u domaćem saobraćaju. Da biste izbegli negativna iznenađenja zbog povećanih troškova, važno je pravovremeno podesiti svoje telefone.

Kada koristimo telefone u inostranstvu, obavljamo različite važne aktivnosti poput kupovine avionskih karata, korišćenja mapa za orijentaciju ili kupovine ulaznica. Svaka od ovih aktivnosti zahteva internet konekciju, koja se ostvaruje putem rominga - korišćenjem mreže drugog operatera izvan domaće zemlje. Mobilni podaci u romingu su često skuplji, baš kao i cena minuta poziva i SMS poruka. Upravljanje potrošnjom podataka može biti izazovno, pogotovo kada se obračun vrši prema količini, a ne prema vremenu provedenom na internetu.

Važno je imati na umu da količina podataka utiče na obračun, a ne samo vreme provedeno na internetu. Sa porastom kvaliteta sadržaja na internetu, aplikacije troše veću količinu podataka tokom svog rada.

Ipak, postoje tri zlatna pravila koja vam mogu pomoći da kontrolišete potrošnju i da se spremite za putovanje. Ova pravila možete primeniti za samo nekoliko minuta, dok čekate u kolima, autobusu ili na aerodromu.

Freepik
 

1. Proverite podešavanja svog telefona

Ako želite da isključite upotrebu mobilnih podataka u romingu i koristite samo dostupnu Wi-Fi konekciju, proverite podešavanja svog telefona i isključite uslugu interneta u romingu.

Takođe, preporučujemo da isključite automatsko ažuriranje sistema telefona i aplikacija, kao i druge funkcionalnosti koje mogu uticati na potrošnju podataka. Ovo uključuje i rad aplikacija u pozadini koje mogu neprimetno trošiti internet podatke.

Navedeni saveti su korisni čak i ako koristite roming dodatak za internet podatke, jer će vam pomoći da smanjite ukupnu potrošnju i uštedite dostupne podatke.

2. Uživajte u neometanom korišćenju mobilnog telefona na Zapadnom Balkanu

Od 1. jula 2021. godine, zona Zapadnog Balkana, koju čine Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i AP Kosovo i Metohija, primenjuje "roming kao kod kuće". To znači da kada se nalazite u nekoj od ovih zemalja sa svojim telefonskim brojem, pozivi i poruke se obračunavaju po ceni nacionalnog saobraćaja ili iz vašeg paketa. Slično važi i za internet saobraćaj, gde se primenjuje slična logika.

Važno je napomenuti da Hrvatska nije deo ovog sporazuma zbog članstva u Evropskoj uniji. Stoga, kada putujete kroz Hrvatsku, posebno ukoliko idete ka Bosni i Hercegovini ili se nalazite u pograničnim delovima, obratite pažnju jer možete koristiti signal operatora neke susedne države kada ste veoma blizu graničnog prelaza.

Freepik
 

3. Proverite ponudu roming dodataka vašeg operatera

Vaš domaći operator već godinama razvija različite ponude roming interneta po veoma povoljnim cenama. To vam omogućava da koristite internet dodatke u velikom broju zemalja kada ste na putu, a Wi-Fi konekcija nije dostupna. Da biste iskoristili sve pogodnosti i bili sigurni da vaš telefon bude savršeni saputnik tokom putovanja, preporučujemo vam da se upoznate sa ponudom i svim pojedinostima koje vaš operater nudi.

Pregledajte dostupne roming dodatke i saznajte koja je pokrivenost i cena za zemlje u kojima planirate putovanje. Na taj način ćete biti sigurni da imate pravu opciju koja vam omogućava da ostanete povezani i koristite internet bez brige o visokim troškovima.

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam