Facebook špijunira korisnike Instagrama putem kamera?

19.09.2020 | 11:00 >> 09:28

Autor: 24sedam

Podignuta optužnica protiv Facebook-a za manipulaciju privatnim podacima svojih korisnika

Copyright Kamera za špijuniranje Profimedia

Gigant među društvenim  mrežama tajno je koristio iPhone kamere kako bi dobio izuzetno privatne i intimne informacije o korišćenju njegove Instagram aplikacije za razmenu slika i video zapisa, tvrdi nova američka tužba.

Pravne radnje su pokrenute nakon što su korisnici Instagrama u julu primetili simbol Face Time  koji ukazuje da je Iphone kamera uključena, kada su pomerali svoje feedove. Facebook negira špijunske optužbe i tvrdi da je u pitanju greška koja je pokrenula lažno obaveštenje da Instagram pristupa kamerama korisnika. Međutim tužba je ipak pokrenuta i tereti tehnološkog giganta da je ipak sve to učinjeno namerno. Aplikacija Instagram aktivirala je kamere pametnih telefona, bez da je obavestila vlasnike telefona, kako bi prikupila “unosne i vredne podatke kojima inače ne bi imala pristup”, tvrdi tužiteljka Britani Konditi iz Nju Džersija.

Copyright Profimedia

Ovo  nije prvi put da je Facebook optužen da manipuliše privatnim podacima svojih korisnika u cilju  ostvarivanja velike zarade tako što podatke svojih korisnika prodaje velikim korporacijama koje na osnovu toga usmeravaju svoj marketing. U avgustu je pokrenuta još jedna tužba protiv Facebook-a, optužujući Instagram da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za prikupljanje biometrijskih podataka ljudi. Tehnički div insistira da njegova aplikacija uopšte ne koristi tehnologiju prepoznavanja lica.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: www.rt.com