Gastro vodič: Svetski putnici otkrivaju u kojoj zemlji se nećete najesti?

30.01.2021 | 13:30 >> 01:17

Autor: A.Gligorijević

Čija hrana je najdosadnija, a čija bezukusna?

Copyright Pixabay

Putovanja znače odmor, ali i upoznavanje novih kultura, običaja, istorije i naravno lokalne kuhinje. Dobra hrana i zanimljiva destinacija su stvari koje nas pokreću, još ako su spojeni u jednoj tački, zadovoljstvo turista je zagarantovano.

Iskusni svetski putnici za dailymail.co.uk otkrili su zemlje sa najgorom kuhinjom.

Nikaragva, Nepal, Mongolija i Jamajka su na vrhu te liste, budući da se neretko nalaze na meti kritika turista zbog svoje ne tako kvalitetne hrane.

Najčešće zamerke su da Nepalu i Mongoliji nedostaje povrća, a Keniji raznovrsnosti. Ali to nije sve.

Copyright Pixabay

Prva stanica je Finska, zemlja dosadne hrane, ocenjuju turisti.

Sriharsha Kuchimanchi, iz Indije, kazao je:

– Finska hrana je jedna od najdosadnijih i najmanje kreativnih, ali je vrlo hranljiva. Moj profesor mi je pričao da je tokom finskih olimpijskih igara 1952. sprovedeno istraživanje i da su sportisti smatrali da je finska hrana koja im je servirana najgora od svih. Tipični obroci u restoranima uključuju krompir sa plavim sirom i salatom, kukuruzni kari i smeđi pirinač sa salatom.

Copyright Profimedia

Slične ocene stigle su i za holandsku kuhinju. Edvin van Davenhorst, inače Holanđanin bio je iskren u ocenjivanju.

– Budući da sam Holanđanin, znam šta je nekreativna hrana – naš pogled na hranu verovatno se najbolje opisuje kao visokokaloričan i jednostavan. Dobar primer je lokalno jelo „Stamppot” – kuvano povrće sa krompirom koje se pasira i služi sa sosom i komadom mesa. U stvari tipični holandski obrok su povrće na pari, kuvani krompir i komad mesa.

Copyright Pixabay

Jamajka ima najviše prljave hrane, tvrdi Brian Collins iz Amerike, a prenosi dailymail.co.uk.

– Jamajka ima najviše prljave hrane koju sam ikad imao – jedino dobro jelo u celoj zemlji je piletina. Za doručak su to kuvane banane, kuvani krompir i kuvana jaja. Za ručak se služi piletina, sa graškom i pirinčem koji su bez ukusa, a za večeru grašak i pirinač po izboru ili jeftini morski plodovi. Ni sam ne znam kako to rade jamajčanski kuvari, potrebna je ozbiljna veština da bi se pirinač kuvao tako bezukusno.

Copyright Pixabay

Annika Schauer, iz Sjedinjenih Država, ocenila je hranu u Nepalu lošom ocenom.

– Na osnovu mog ograničenog iskustva kao turiste, čini mi se da Nepalci žive od dve stvari, od ramenskih rezanaca i Dal Bhata. Dal Bhat je sličan indijskoj verziji pirinča i dinstanih sočiva, osim što je nepalska verzija manje ukusna, a začini su manje zanimljivi. Što se dalje udaljavate od grada, to je manja verovatnoća da ćete naleteti na povrće, voće ili meso.

Copyright Pixabay

Kenijska kuhinja brzo postaje dosadna i stalno se ponavlja, tvrdi Ben Santhouse iz Velike Britanije.

– Kenijska kuhinja je lepa prvih nekoliko dana, ali brzo postaje dosadna i nezanimljiva. Čini se da seoski narod u ovoj zemlji preteruje u kuvanju, toliko da je hrana najčešće prekuvana.

Pročitajte još:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI: