Šta je sve zabranjeno turistima: U Singapuru ne smete da žvaćete žvaku, a u Šri Lanki da pravite selfi kod Budine statue

15.04.2021 | 15:30 >> 14:17

Autor: Slavica Kalaba

Zemlje širom sveta imaju neka čudna pravila kojih turisti moraju da se pridržavaju

Copyright Pixabay

Dok željno iščekujemo da ponovo počnemo da putujemo, nije naodmet da se podsetimo neobičnih pravila koja važe za turiste u nekim zemljama.

Copyright Pixabay

Turistima koji odlaze u Šri Lanku je zabranjen ulaz u zemlju ukoliko na vidljivom mestu na telu imaju istetoviranog Budu. Takođe, u ovoj zemlji je zabranjeno praviti selfi pored Budine statue.

Copyright Pixabay

Američka država Nevada ima niz čudnih pravila koja ne mogu da se objasne. Jedno od njih je da je u gradu Eureka zabranjeno ljubljenje onima koji imaju brkove i bradu.

Copyright Pixabay

U Veneciji, na Trgu Svetog Marka, strogo je zabranjeno hranjenje golubova. Turista koga uhvate u prekršaju, biće strogo kažnjen. Vlast je donela ovu odluku jer golubovi nanose veliku štetu statuama i drugim istorijskim objektima.

Copyright Pixabay

U Tajlandu nikako ne smete da gazite tajlandsku valutu bat, jer se ona izjednačava sa kraljem, koji je veoma poštovan u ovoj zemlji. Ukoliko to budete radili, rizikujete da dobijete krivičnu prijavu.

Copyright Pixabay

Svima koji nose ili su jeli durijan, voće užasnog mirisa, zabranjen je ulaz u javni prevoz u Indoneziji, Maleziji i Singapuru. Uprkos groznom mirisu, ovo voće je izuzetno zdravo i prepuno gvožđa, vitamina C i kalijuma.

Copyright Pixabay

U Singapuru ćete biti proglašeni kriminalcem ukoliko žvaćete žvaku, jer se to smatra nevaspitanjem. Žvake su dozvoljene samo ukoliko su lekovite i ako za njih imate lekarski recept.

Copyright Pixabay

Na plaži u Virdžiniji u SAD ne smete da psujete. Zabrana je nastala u želji da se napravi savršena plaža prilagođena porodicama.

Copyright Pixabay

U karipskim zemljama, kao što su Barbados, Jamajka, St. Vinsent i St. Lucija, zabranjeno je nositi maskirnu odeću.

Copyright Pixabay

U Grčkoj je od 2009. godine zabranjeno nošenje visokih potpetica na mestima gde se nalaze građevine od istorijskog značaja. Kazne su stroge, a cilj zabrane je zaštita antičkog nasleđa.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam