Kao iz najgore noćne more! Ovo nije mesto na koje biste želeli da kročite

13.06.2021 | 17:00 >> 18:01

Autor: A.G.

Najopasnije ostrvo na svetu!

Copyright Profimedia

Samo 33 kilometra od obale Brazila u blizini Sao Paula nalazi se Zmijsko ostrvo, toliko opasno da je ljudima zabranjen odlazak tamo. Mada bi se malo ko i usudio da mu priđe.

Poznato pod nazivom Ilha de Kuiemada Grande iz vazduha izgleda divno: bujna vegetacija, stenovita obala, čisto more i sunce. Ali na tom ostrvu ne žive ljudi.

Nikome ne pada na pamet da dođe na ovo ostrvo jer na njemu caruju zmije i to jedna vrsta koja se smatra najsmrtonosnijom na svetu. I ima ih na hiljade. Na Zemlji ne postoji mesto na kojem je koncentracija zmija otrovnica veća, ističu naučnici. Kako površina ostrva iznosi tek 0,45 kilometra kvadratnih, računica je jasna: tamo ćete videti jednu zmiju na svakom metru zemlje.

Copyright Profimedia

Jedini dokaz da su nekada ovde bili ljudi je svetionik koji je izgrađen kako bi se izbegli brodolomi. Ali kažu da poslednji svetioničar i njegova porodica nisu preživeli jer su zmije ušle kroz prozor i usmrtile ih.

Prema drugoj priči, jednom ribaru se čamac nasukao na obalu i dok je pokušavao da ubere banane, napale su ga zmije. Navodno je ugrižen više od deset puta.

Zlatna zmija, koja živi na ostrvu, je vrsta jamičarke iz porodice ljutica. Ostale su na ostrvu kada je narastao nivo okeana i kada se ostrvo odvojilo od kopna. Zmije su se prilagodile novoj sredini, a kako su imale dosta hrane i nisu imale prirodnog neprijatelja, brojno stanje se uvećalo.

Copyright Profimedia

Prema zabavnoj legendi, zlatna ljutica je dospela na ostrvo zahvaljujući gusarima koji su želeli da sačuvaju skriveno zlato. Ali nisu očekivali da će se zmije tako razmnožiti da će blago postati nedostupno i njima samima.

Zlatna zmija bukvalno otapa ljudsko meso i njen otrov je pet puta jači od njenog zmijskog rođaka s kopna. Inače, ovo je gotovo nepoznata vrsta a razlog leži u tome što in najviše ima na ovom ostrvu.  Zlatne je boje a glava joj je u obliku koplja. Ima je i u Brazilu i godišnje je odgovorna za 90 smrti. Nakon ujeda dolazi do zastoja bubrega, krvarenja u mozgu i crevima, nekroze mišićnog tkiva.

Zbog ogromne populacije, brazilska vlada je zabranila odlazak na ostrvo, osim naučnicima i istraživačkim timovima, uz posebno dopuštenje. Uz to, sa njima mora biti lekar i oni moraju imati zaštitna odela, prenosi express.24sata.hr.

Ali naravno, postoje oni koji vole da iskušavaju svoju sudbinu i tu je crno tržište tura koje vode na ostrvo kako bi se nabavile zlatne zmije. Cena jedne zmije se, navodno kreće, od 10 do 30 hiljada dolara.

Otrov zlatne zmije u dosadašnjim testiranjima je pokazao farmaceutski potencijal i već se koristi u izradi lekova za snižavanje krvnog pritiska, a veruje se kako bi se mogao koristiti i za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka, srčanih bolesti i problema s cirkulacijom.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam