U carstvu dijamanata! Zašto je Antverpen svetska prestonica dragog kamenja?

16.02.2023 | 16:32

Autor: A.G.

Dom svih velikih kompanija za iskopavanje dragulja

Copyright Profimedia

Potraga za savršenim dijamantom, simbolom večne ljubavi, oduvek je bila povezana sa Antverpenom.

Mesto od izuzetnog značaja za međunarodnu trgovinu dijamantima, najveća belgijska luka je s pravom zaslužila svoje mesto prestonice svetskog biznisa sa dijamantima.

Profimedia
 

Trgovina dijamantima u luci počela je pre skoro 500 godina kada je prvo grubo kamenje doneto iz Indije. Postepeno, lokalni trgovci dijamantima su postali istaknuti svojom pažnjom posvećenom detaljima i bogatom selekcijom sve dok i kralj Francuske Fransoa i nije počeo da naručuje dijamante od majstora za sečenje u Antverpenu, a ne u Parizu.

Profimedia
 

Dijamantski kvart je najveći centar dijamanata na svetu sa prometom od 54 milijarde dolara godišnje. Okrug ima 380 radionica koje pružaju usluge sečenja i poliranja dragulja za 1.500 kompanija. 

Profimedia
 

Taj deo grada i dalje čuva tradiciju i duh prvobitnih trgovaca i dilera, koji su 1890-ih osnovali industriju dijamanata nakon što su sa svojim porodicama došli iz Amsterdama.

Iskustvo kupovine na bilo kojoj pijaci dijamanata u Antverpenu postaje još posebnije znanjem da je svaki dijamant ručno odabran posebno za klijenta.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam