Čista priroda: Ako ne želite da koristite dezodorans, ove dve moćne namirnice su odlična zamena

30.06.2021 | 11:20 >> 09:55

Autor: Z. A.

Sezona je obilnijeg znojenja, evo zdravog spasa

Copyright Profimedia

Jedan od svakako najpotrebnijih kozmetičkih preparata je dezodorans. Iako se već sada mogu naći oni koji ne sadrže parabene i aluminijum (potencijalne uzročnike raka dojke), lista sastojaka koja se na njima nalazi i dalje je zabrinjavajuće duga. Međutim, srećom po nas, ipak i dalje možemo uživati u svežini tokom celog dana, a da ne koristimo fabričke dezodoranse.

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Naravno, dezodorans je deo naše svakodnevne beauty rutine i to kao retko koji drugi proizvod za negu. Međutim, poslednjih godina su kritike njegovih (katkad štetnih) sastojaka postajale sve glasnije. Ali čini se da je sada pronađena alternativa – i to na potpuno prirodnoj osnovi: limeta i soda bikarbona.

Copyright Pixabay

Soda bikarbona

Soda bikarbona, skrob i kokosovo ulje jedino je što vam je potrebno za pravljenje domaćeg dezodoransa koji će vam omogućiti svežinu tokom celog dana

Sastojci:

20 g sode bikarbone

16 g skroba

35 g devičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans deluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odeći. Ako se držite mera iznad, ova količina bi vam bila dovolja za mesec i po do dva.

Copyright Pexels

Limeta

Limeta nije prikladna tek kao sastojak finih letnjih koktela, nego je dobra i kao domaća zamena za dezodorans. Ali u čemu je kvaka?

Evo kako funkcioniše

Prerežite običnu limetu i nanesite sok na pazuhe odmah nakon tuširanja (ali ne i nakon brijanja!). Ako vam se taj postupak ne sviđa, možete staviti na vatu čist sok limete i naneti ga potom na pazuhe. Trajna suvoća i svežina trebalo bi da budu rezultat ove „uradi sama“ beauty varijante.

Ovako deluje limeta

Nema sumnje da ovaj beauty savet ima smisla. U krajnjoj liniji, dodaci od limete ne nalaze se bez razloga u mnogim kozmetičkim proizvodima. Kao prvo, imaju prijatno svež miris, a kao drugo, inhibiraju neprijatne mirise. I treće, kiselina koju sadrže menja pH vrednost kože, tako da se bakterije (koje su zaslužne za miris znoja) teže mogu nastaniti na koži. Plus, limeta je posebno efikasna kao prirodni sastojak u dezodoransima jer osujećuje učinak zatvaranja pora mnogih antiperspiranata.

Međutim, morate biti oprezni: ako se izlažete jakoj sunčevoj svetlosti, brzo se može pojaviti foto-alergijska reakcija, takozvani „margarita dermatitis“. Osip ne samo da izgleda neugledno, nego jako šteti koži. Prirodni dezodorans nije baš dobra alternativa za leto. Dakle, u vrućim danima nema druge nego nastaviti da koristite klasičan dezodorans. Srećom, sada je sve više proizvoda bez kontroverznih aluminijskih soli – a i to je nešto!

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam