Ova tri popularna trika za ublažavanje opekotina od sunca nikako ne bi trebalo da isprobate

12.06.2021 | 11:20 >> 12:39

Autor: Z. A.

Za početak: ne dozvolite da izgorite

Copyright Pexels

Ako ste, opijeni prvim ozbiljnim rastom temperature ove godine previše vremena proveli na suncu i zaradili neugodne opekotine, vaša će koža verovatno biti ružičasta.

Ali stručnjaci upozoravaju da se suzdržite od isprobavanja trikova s društvenih mreža koji obećavaju ublažavanje tih opeklina.

Stefani Tejlor, stručnjakinja za zdravlje i dobrobit u kompaniji „StressNoMore“, istakla je neke od čudnih, pa čak i potencijalno opasnih trikova koji su postali viralni, a koje bi trebalo izbegavati.

Rastvor za ispiranje usta

Stefani je rekla: – Ovo je vrlo bizaran i ekstreman način za ublažavanje bolova od opeklina od sunca i apsolutno nije bezbedna metoda. Iako mentol ili eukaliptus mogu imati rashladna svojstva, problematično je što ovakve otopine sadrže oko 26,9 odsto alkohola, kao i sastojke poput benzojeve kiseline.

Prema njenim rečima, prskanje opekotina rastvorom za ispiranje usta može rezultirati isušivanjem ili pucanjem kože, kao i crvenilom i svrbom, prenosi The Sun.

Copyright Pexels

Kiselo mleko

Stefani je rekla da mlečna kiselina u kiselom mleku može pomoći u podsticanju razvoja novih ćelija kože, ali postoje i bolje metode od korištenja stvari iz frižidera.

Stefani kaže: – Za opekotine od sunca najbolje je držati se tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bol uzrokovanu opekotinama i održavaju hidrataciju, poput aloje vere, kokosovog ulja ili hidrata na bazi soje. Možete čak i staviti sredstvo za sunčanje ili hidratantnu kremu u frižider.

Copyright Pexels

Belo sirće

Sirće ima izuzetno visoku kiselost i nivo pH. Stavljanje nerazređenog sirćeta na kožu može oštetiti krhku barijeru kože i rezultirati većom boli i upalom, te izazvati potencijalne hemijske opekotine ako se predugo drži na goloj koži. Osim toga, ako patite od ekstremnih opeklina, ovo će vas stvarno peći i može uzrokovati dodatnu bol i neprijatnost – objasnila je.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam