Šta doživljava pas kada ga tapšete po glavi i češkate po stomaku?

10.08.2021 | 09:35 >> 09:59

Autor: Z. A.

Da, psi vole da se maze, ali važno je kako to činite

Copyright Pexels/ Alice Castro

Tapšanje psa po glavi loš je način da mu pokažete svoju naklonost, tvrde stručnjaci za kućne ljubimce. Psi smatraju taj gest „pretećom“ i ne sviđa im se takav pristup. Neki će se zbog toga možda uplašiti, izmaći, a neki i zarežati.

Šta je zapravo sporno (jer znamo da psi obožavaju maženje)? Pogrešan način približavanja psu jeste da mu prilazimo s prednje strane, nagnemo se iznad njega i pomazimo ga po glavi, objašnjava Sara Bartlet iz „The Hound Helpers Ltd.“.

možda će vas i ovo zanimati

Nikad ne prilazite psu spreda

Za početak, približavanje licem u lice u psećem svetu shvata se izražavanjem agresivnosti. Postoji mnogo bolji način da pristupimo psima, objasnila je stručnjakinja. Prvo, treba mu pristupiti bočno pre nego s prednje strane. Ako promatrate pse koji se tek upoznaju, primetićete da jedan drugom prilaze s boka, a ne njuškom o njušku. Isto bi trebalo vredeti i za ljude s kojima se upoznaju.

Takođe, zamislite svoj vlastiti privatni prostor koji vas okružuje i njegov privatni prostor. Prepustite psu da odluči da li želi da uđete u taj njegov sigurni prostor i probijete ga. Stručnjakinja je takođe savetovala da testirate reakciju psa tako da mu pružite polagano ruku da je ponjuši. Čučnite bočno i pružite lagano ruku prema psu. Ako pas pomiriše vašu ruku, malo ga počeškajte ispod brade ili iza uha.

Copyright Pexels

Naglo ispružene ruke mogu preplašiti psa a on bi mogao reagovati nepredvidljivo, jednako kao što ih može uznemiriti nadvijanje nad njega. Dakle, psu treba prići s boka, polako ispružiti ruku prema njemu i ako „pristane“ na upoznavanje, lagano ga pogladiti.

Češkanje po stomaku

Češkanje psa po stomaku je još jedna popularna metoda maženja, ali pazite da to učinite ispravno. Svakako, pas ima poverenja u osobu kojoj je izložio svoj stomak, ali…
Sara kaže da još jedna stvar za koju mislimo da psi vole jeste da ga gladimo po trbuhu kad se okrene na leđa – ono što svi radimo jeste možda malo prečvrsto, presnažno za većinu. Stoga budite vrlo nežni, te polako, vrlo nežno dodirujte pseći stomak.

Copyright Pexels

čitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam