Tajna dugotrajnih veza: Nauka otkriva zašto bučni parovi ostaju duže zajedno

02.06.2023 | 13:52

Autor: K. B.

Dugotrajne veze su one u kojima se problemi ne guraju pod tepih, već se hrabro suočavaju i rešavaju

Copyright Profimedia

U svakoj vezi, svađe i neslaganja su neizbežan deo života. Međutim, postoji jedan zanimljiv paradoks - bučni parovi, koji se čini da se svađaju više od drugih, zapravo mogu ostati zajedno duže. Nauka je istražila ovu pojavu i otkrila nekoliko ključnih faktora koji čine da ove veze opstaju.

Freepik
 

Evo šta kaže nauka

Stručnjaci tvrde da je ovladavanje veštinom raspravljanja ključno za zdravu vezu. Umesto izbegavanja konflikta, važno je naučiti kako ga produktivno rešavati. Prilikom razmirica, važno je voditi računa o izboru reči i izbegavati izraze koji bi mogli povrediti partnera. Psiholozi preporučuju da izrazite svoju ljutnju čim je osetite, ali takođe da budete spremni da saslušate partnera i uvažite njegovu perspektivu. Važno je dati prostor za izražavanje emocija i da se partneru omogući da završi svoj govor pre nego što se odgovori.

U vezi je takođe važno imati mudrost da se biraju bitke. Postoje teme i situacije koje jednostavno nisu vredne svađe. Potiskivanje emocija kako biste izbegli konflikte nije zdravo, ali takođe je važno razumeti da ne svaka sitnica zahteva raspravu. Mudri partneri, posebno u dugim vezama, znaju kada je bolje popustiti i kada je bolje zadržati mir.

Međutim, izbegavanje sukoba ne znači i potpuno potiskivanje emocija. Psiholozi ističu da je zdravo izražavanje neslaganja ključno za izgradnju poverenja u vezi. Snažna veza puna ljubavi može izdržati konflikte bez da se pretvore u ljutnju.

Profimedia
 

Kada su u pitanju nesuglasice, važno je postaviti granice i izbegavati vikanje i agresivno ponašanje. Dugotrajne veze su one u kojima se problemi ne guraju pod tepih, već se hrabro suočavaju i rešavaju. Postavljanje granica i poštovanje partnera tokom rasprave ključni su faktori koji pomažu u očuvanju harmonije i dugovečnosti veze.

BONUS VIDEO:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam