Naučna istraživanja su došla do odgovora na pitanje zašto deca ne vole brokoli

29.10.2021 | 12:50

Dete koje se obraduje brokoliju, karfiolu ili kelju retko ko poznaje

Copyright Pexels

Nedavno istraživanje australijske naučne agencije utvrdilo je da postoji naučni razlog zbog kojeg deca ne vole da jedu brokoli. Kako se navodi, uzrok tome su bakterije u ustima koje u kombinaciji sa enzimima zeljastog povrća proizvode neprijatan miris.

Dakle, nije u pitanju samo to što su izbirljivi - a često to nisu samo dece, već i veliki broj odraslih. Takođe, studija je pokazala da se u grupu povrća koju mnogi ne vole ubrajaju i karfiol, kelj i kupus.

Enzimi iz ovog povrća i iz bakterije koje se nalaze u ljudskoj pljuvački mogu da proizvedu neprijatne mirise u ustima. Odrasli s vremenom mogu da se priviknu na ovaj ukus, pa nije isključeno da će početi da ga jedu kad odrastu ako ga nisu jeli kao deca, piše klix.ba.

- Interakcije između zeljastog povrća i ljudske pljuvačke mogu uticati na razvoj mirisa u ustima, što se pak može povezati sa individualnom percepcijom i dopadanjem - rekli su naučnici.

Pexels
 

Druge istraživačke grupe otkrile su značajne veze između pljuvačnog mikrobioma roditelja i dece, posebno majki i dece.

Prema navodima naučnika, zeljasto povrće sadrži spoj koji proizvodi snažan, sumporovit miris, koji kod mnogih izaziva gađenje. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih deca odbijaju da pojedu čak i zalogaj ovog zdravog zelenog povrća.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: D. R.