Možda uništavate šporet a da toga niste ni svesni: Kako pravilno da ga očistite

03.09.2021 | 10:40 >> 08:56

Autor: Dragana Radivojević

Ne važe ista pravila za čišćenje staklokeramičke ploče, indukcione i klasičanog, plinskog šporeta

Copyright Pixabay

Svako kuvanje ili prženje hrane nosi sa sobom manje ili veće prljanje površine šporeta, a mi bi trebalo da obratimo pažnju na to kako ga čistimo.

Nisu ista pravila za čišćenje staklokeramičke ploče, indukcione i klasičanog, plinskog šporeta.

Pročitajte još

Šporet bi trebalo čistiti samo mekanim sunđerom, dok bi žicu koju koristimo za sudove valjalo izbegavati. Pogotovo kod šporeta sa staklokeramičkom pločom za kuvanje ili kod indukcione ploće. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, ne pribegavajte struganju oštrim predmetima.

Copyright Pixabay

Što se tiče sredstava za čišćenje, i ovde treba povesti računa, pogotovo kada je reč upravo o ove dve vrste površina. S obzirom na to da su vrlo osetljive, treba uvek da koristimo manje agresivna sredstva, a najbolje bi bilo da koristimo samo toplu vodu.

Copyright Profimedia

Takođe, koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom obriše krpicom od mikrofibera.

Ringle se mogu očistiti uz pomoć sirćeta i vode pomešanih u jednakoj razmeri. Ostavite da deluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite da očistite i dugmad za šporet u toploj vodi.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam