Eksperiment koji je uspeo: Oživeo je biljke pomoću sopstvene kose

26.05.2021 | 19:21 >> 07:01

Autor: Katarina Obradović

Verovatno se i vi pitate kako i zašto mu je ovo uopšte palo na pamet

Copyright Printscreen/TikTok

Jedan mladić iz Danske izveo je neobičan eksperiment. Armen Adamjan (31) je jednu biljku “nahranio” sopstvenom kosom i otkrio da je ona rasla brže od druge koja nije dobila ovakvu prehranu.

U ovome postoji jednostavno objašnjenje – kosa je bogata azotom.

Ako imate biljke koje odumiru i ne znate kako da ih spasite, pokušajte s ovim trikom koji je podelio Armen. Koristeći svoju kosu, koju je zakopao uz stabljiku biljke, otkrio je da ona tako brže raste. Rezultate je podelio na društvenim mrežama.

– Većina mojih ideja događa se spontano, kao i ova. Probudio sam se i očešljao kosu, a kad sam pogledao četku, zapitao sam se postoji li nešto za šta mogu da se iskoriste dlake. Iako mi se u početku činilo pomalo ludo, otkrio sam da je kosa bogata azotom. Znao sam da je azot presudan u rastu biljaka jer bez njega one postaju žute i ne mogu više da rastu – rekao je Armen.

Odlučio je da napravi eksperiment s dve identične biljke (u istoj fazi rasta) s istim kvalitetom zemlje.

– U jednu sam zakopao klupko svoje kose, uz stabljiku biljke. Tokom sledećih šest nedelja biljka sa zakopanom dlakom rasla je brže i više od one bez nje – otkrio je.

Nakon toga je eksperimentisao i s drugim sadnicama i primetio isti napredak.

– Ljudska kosa sadrži velike količine azota, a najbolje je to što joj treba vremena da se razgradi, što znači da svaki put kad zalivate biljke, azot se se ispušta u tlo. Ako jedna od vaših biljaka iznenada prestane da raste ili donji listovi požute, to bi moglo da znači da joj nedostaje azota – dodao je.

Video je na Instagramu dobio više od 8.000 lajkova, a na TikToku je pregledan više od 28.000 puta, piše Mirror.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam