Šest biljaka koje mogu da smanje stres samo ako su u vašoj blizini

20.09.2022 | 13:58

Autor: D. R.

Neke od njih imaju i drugih koristi po vaše zdravlje, te bi bilo dobro da ih što pre nabavite

Copyright Pexels

Svi znamo kako stres može da nas iscrpi, ostavljajući nas bez ikakve energije. Međutim, nešto tako jednostavno kao što je biljka u vašoj kući, ublažiće uticaj stresa.

Ovih šest biljaka će ublažiti napetost mišića i svaku povećanu srčanu aktivnost. Stres može da preuzme nečiji život, i zato smo pronašli šest biljaka koje bi mogle da vam pomognu da se smirite.

1. Lavanda

Lavanda je poznata po svom divnom mirisu i prelepoj ljubičastoj boji. Ako imate ovu biljku u vašem domu, možete poboljšati raspoloženje i biće vam lakše da zaspite. Njen miris ima sedativna svojstva koja će pomoći u smanjenju stresa koji bi vas mogao držati budnim noću.

Unsplash
 

2. Dracena

Naši domovi su puni raznih zagađivača koji negativno utiču na naše raspoloženje, san i energiju. Ovde je dracena korisna, jer pomaže u apsorpciji ovih zagađivača i pomaže vam da se dobro naspavate. Takođe ne zahteva previše vremena i truda da se brine o njoj, tako da nećete morati da brinete o tome da je održite u životu.

3. Bršljan

Najpozitivnija stvar u vezi sa ovom biljkom je to što sprečava bolesti koje se prenose vazduhom i stoga pomaže kod alergija. Takođe smanjuje glavobolju i ublažava stres, čineći vaš san mnogo lakšim nego ranije. Pored toga, ako patite od astme, možda ćete primetiti pozitivnu promenu jer ima tendenciju da smiruje atmosferu u kojoj se nalazi.

Unsplash
 

4. Bosiljak

Mnogi ljudi drže biljku bosiljka tokom cele godine negde u blizini svoje kuhinje kako bi je koristili za kuvanje. Međutim, to nije jedino gde vam koristi, jer ima neverovatna svojstva protiv stresa koja će vam pomoći i u borbi protiv anksioznosti. Takođe se smatra da bosiljak može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

5. Nana

Ponekad, nešto tako jednostavno poput prirodnog mirisa može vam podići raspoloženje više nego što ste ikada pomislili. To je slučaj sa nanom, koja sadrži mentol i koja je sposobna da smanji nivo stresa i da vam da energiju. Ovu biljku možete držati kod kuće ili na poslu jer je obično male veličine i niko se neće žaliti na miris.

Unsplash
 

6. Aloja vera

Ovu biljku je vrlo lako uzgajati unutar i izvan vašeg doma, a njena antiinflamatorna svojstva su veliki razlog zašto bi to trebalo i da učinite. Takođe pročišćava vazduh od štetnih zagađivača, što će vam pomoći da ublažite stres i anksioznost. I baš kao i sa dracenom, aloji ne treba previše nege od vas.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam