Slavine za sudoperu novog doba

13.07.2022 | 07:00

Prateći potrebe tržišta, ali idući u korak sa svetskim trendovima, u raznim prodajnim salonima nalazi se veliki broj različitih modela slavina za sudoperu

Copyright Pexels

Slavine za sudoperu su detalj, bez koga se teško može zamisliti bilo koja kuhinja. Drugim rečima, kuhinja bez slavine za vodu je nefunkcionala i nemoguća. Slavine kuhinji daju njenu svrhu. Svrhu mesta gde se kuva, gde se pripremaju i peru namirnice, mesta gde se koriste i peru sudovi i mesta gde se slavina veoma intezivno koristi. Iako zvuči poznato, nije loše podsetiti se koliko su one bitne i koliko se puta na dnevnom nivou koriste. Shodno tome jasno je da, ukoliko želimo da nam ista što duže traje, nužno je izabrati kvalitetnu slavinu koja će izdržati intezivno, a pružiti sigurno i lako korišćenje. Danas smo, što nije baš pohvalno, veoma često svedoci slavina lošeg kvaliteta, koje se brzo kvare, propadaju i postaju nefunkcionalne. Lako je zaključiti da je neophodno birati slavine za sudoperu proverenih proizvođača, od kvalitetnih materijala i sa odgovarajućom garancijom.

Prateći potrebe tržišta, ali idući u korak sa svetskim trendovima, u raznim prodajnim salonima nalazi se veliki broj različitih modela slavina za sudoperu.

Zidne slavine za kuhinju

Kako samo ime i kaže, u pitanju su slavine koje se montiraju na zid. Najčešće su izrađene od mesinga i presvučene hromom, koji im daje moderan izgled. Pored standarnih jednoručnih baterija koje se su danas uglavnom zastupljene, tu su i dvoručne retro slavine, koje verno podsećaju na neka lepa, prošla vremena.

Kao i kod drugih vrsta i kod zidnih slavina veoma je bitno izabrati odgovarajuće dimenzije. U protivnom teže je prati posuđe, prosipa se voda mimo sudopere i stvaraju se dodatni, nepotrebni troškovi. Pametan izbor je pola posla.

Stojeće kuhinjske slavine

Ova vrsta slavina ima potpuno drugačiju montažu. One se vertikalno ugrađuju na sudoperu ili na radnu ploču u neposrednoj blizini sudopere. Pored standarnih modela, stojeće slavine se javljaju i vidu oblih i četvrtastih ivica, koji im daju daleko savremeniji izgled. Prednost ovih slavina je u tome što su dosta praktične, lake i jednostavne za upotrebu, a šansa da nepotrebno trošite vodu, prskate i ostavljate nered za sobom svedena je na minimum.

Kako odaju utisak modernih modela, stojeće slavine su uglavnom sa jednom ručkom za puštanje vode, mada za sve retro ljubitelje tu su i dvoručni modeli. Ono što je veoma zanimljivo u grupi stojećih slavina jesu takozvani specijalni modeli.

Specijalni modeli slavina

Pored mesinganih hromiranih baterija visokog sjaja, u novije vreme, sa razvojem različitih modela sudopera, pojavile su se i moderne, specijalizovane slavine. Dobra stvar je što su one posebne i po izgledu i po funkcijama. Naime, novije slavine za sudopere javljaju se u različitim bojama. Crna, bela, bakar, granit, zelena, zlatna, oplemeniće vaš kuhinjski prostor i učiniti pranje posuđa delom zanimljivijim. Sa druge strane, prednost specijalizovanih modela jeste njihova poboljšana funkcionalnost. Pojedini modeli imaju fleksi savitljivo crevo, koje se savija u vidu tuša i pomoću koga je pranje velikih komada posuđa daleko lakše, jednostavnije i efikasnije.

Praktično rešenje su i slavine za sudoperu sa izvlačećim tušem. Integrisana inovativna tehnologija u smislu touch senzora, koji jednostavnim prislanjanjem ruke puštaju vodu, ali koji je i zaustavljaju nakon određenog vremena, podiže korišćenje slavine za sudoperu, ali i bezbednost na daleko viši nivo od tradicionalnih baterija.

Nekada su postojale univerzalne slavine koje su se mogle koristiti i za kuhinju i za kupatilo. Danas je situacija potpuno drugačija. Slavine se međusobno razlikuju i bitno je te razlike i poznavati, jer samo tako ćete ostvariri i koristi od njihovih savremenih funkcija. Iz tog razloga pre odlaska u kupovinu slavine za sudoperu, o istoj se informišite i benefiti su zagarantovani.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: PR.