Recept dana: Zelena salata i rukola sa kuglicama od sira
18.11.2020 | 07:08 >> 22:29
Ovaj dan neka vam bude zelen
Ova salata je potpuno božanstvena zelena rapsodija začinjena kuglicama od sira. Dovoljno je samo pomenuti zelenu salatu, rukolu i spanać pa da se naježite od zdravlja. Bez šale, zelena salata spominje se još u jednom spisu iz 400. godine p. n. e., u kom je starogrčki istoričar Herodot opisuje kao lek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice. Sadrži minerale, kalijum i kalcijum, te vitamine E, A i B2.
Rukola je korišćena još u doba starog Rima i Grčke za poboljšanje rada organa za varenje u to doba. I te kako lekovita, u poslednje vreme je veoma popularna u evropskim državama, posebno u Italiji. U svetskim restoranima koriste je za salate i kao dodatak jelima od mesa, a zbog interesantnog oblika lišća koristi se za dekoraciju mnogih jela u restoranima. A osim za poboljšanje rada organa za varenje, koristi se i u slučaju prehlade ili kašlja.
Na spanać ne treba trošiti reči. Vreme je da uđete u kuhinju.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Čoko-oranž torta
Sastojci:
- 1/2 glavice zelene salate
- 1/2 male glavice ajsberg salate
- 50 g bebi spanaća
- 50 g rukole
- 1 crveni luk
- 100 g čeri paradajza
- 50 g oraha
Za kuglice od sira:
- 200 g kravljeg sira
- 100 g punomasne vurde ili kajmaka
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 jajeta
- 50 g kornfleksa
- brašno za pohovanje
- ulje za prženje
Za preliv:
- 70 ml maslinovog ulja
- 20 ml belog vinskog sirćeta
- 1/2 kašičice dižon senfa
- 1/2 kašičice meda
- so po ukusu
Priprema
1. Iskidajte salatu na komade. Prepolovite paradajz. Isecite crveni luk na polumesece.
2. Ispecite orahe 10 minuta na 180 stepeni.
3. U posudi pomešajte iskidanu salatu sa rukolom i bebi-spanaćem.
4. Izgnječite sir viljuškom i pomešajte ga sa vurdom ili kajmakom, te začinite belim lukom i mlevenom paprikom. Oblikujte smesu u male kuglice i ostavite ih u frižideru 30 minuta da se stegnu.
5. Uvaljajte kuglice u brašno, a zatim u umućena jaja i u mleveni kornfleks, a zatim ih pržite na ulju dok ne postanu zlatne.
6 Od maslinovog ulja, sirćeta, dižon senfa, meda i soli po ukusu napravite preliv.
7. Dodajte čeri paradajz i luk u posudu sa zelenim salatama, začinite salatu prelivom i servirajte sa kuglicama i mlevenim orasima.
Bon appetit!