Dilema koja muči mnoge: Treba li da peremo pirinač pre kuvanja?

28.11.2021 | 13:50

Pranje pirinča uklanja nečistoće i skrob iz zrna, a kuvanje bez pranja dovodi vaše jelo u opasnost da će biti gumasto i lepljivo

Copyright Profimedia

Pakovanje pirinča može sadržati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti pre kuvanja. Naše mame i bake su zato pažljivo prebirale pirinač pre kuvanja, ali i prale zrna.

Zagovornici pranja pirinča pre kuvanja čine to jer žele da uklone nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo.

S druge strane, oni koji ne peru pirinač pre kuvanja tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i ukus pirinča.

Ne perite pirinač

Kulinarski znalci tvrde da se pirinač ne sme prati kada planirate da kuvate rižoto jer ćete isprati skrob koji daje kremastu notu jelu.

Perite pirinač

Pirinač je preporučljivo oprati kada ga kupujete u rinfuzu ili primetite da je izuzetno bele boje. U proizvodnji, zrna se nekad mešaju s mlevenim pirinčanim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što belji.

Imajte na umu da je pirinač dovoljno oprati jednom ili dvaput pre kuvanja. Voda u kojoj se kuvao pirinač nikada neće biti potpuno čista.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: MissGastro