Postanite majstor za mešenje testa: Koliko se kvasca stavlja na kilogram brašna?

24.11.2021 | 13:50

Pratite savete i napravite savršen hleb

Copyright Pexels

Nema ništa lepše od mirisa tek ispečenog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom. Ali da bismo pojeli ukusan hleb, pre toga ga moramo umesiti. 

Jedna od tajni ukusnog hleba je da se moramo pridržavati tačnog odnosa namirnica, kako bi rezultat bio siguran i očekivan. 

Početnici koji po prvi put probaju da umese hleb često se pitaju koliko tačno kvasca treba da se stavi. Količina kvasca zavisi od njegovog oblika, ali i količine brašna koju ćete upotrebiti.

Za odličan rezultat na 1 kg brašna se stavlja 42 g svežeg kvasca, koji se prethodno aktivira u malo tople vode ili mleka. To je kocka svežeg kvasca.

U slučaju da nemate sveži kvasac, možete koristiti i suvi, a u tom slučaju na 1 kg brašna se stavlja oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.

Pexels
 

Po želji, suvi kvasac možete promešati sa malo toplog mleka i na taj način ga aktivirati, a možete ga direktno umesiti u brašno kod pripremanja hleba ili pogače.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Stvar ukusa