Recept dana: Štrudla s makom
20.11.2020 | 07:08 >> 07:41
Srpska poslastica nemačko-turskog porekla
Savijača ili štrudla (nem. Strudel) vrsta je jednostavnog kolača, koji se pravi od testa razvučenog oklagijom. Na testo se stavlja fil, a onda se štrudla urola i peče, zatim iseče na šnite i pospe prah šećerom.
Kao fil se koriste mleveni mak ili orasi, rogač, rendane jabuke, džem. Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Prema legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.
Za naše podneblje, a posebno za Vojvodinu, karakteristična je štrudla s makom ili sa orasima od takozvanog kiselog testa i po tome se znatno razlikuje od varijanti štrudle koje su karakteristične za nemačku i austrijsku kuhinju, gde se ovaj kolač pravi od tanjeg testa.
Kiselo testo mesi se i ostavlja da naraste više puta da bi dobilo na čvrstini i volumenu. Zbog toga je štrudla poznata u srpskoj kuhinji kao jedan od kolača koji zahteva, osim dobrog recepta, iskustvo i umeće kuvara ili kuvarice.
MOŽETE DA SPREMITE: Recept dana: Zelena salata i rukola sa kuglicama od sira
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 ml mleka
- 30 g kvasca
- 3 jajeta
- 1 žumance
- 1 kašičica šećera
- 50 g otopljenog maslaca
Za fil:
- 500 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 1,5 šolja mleka
- 50 g otopljenog maslaca
Za premazvanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
Priprema
1. U mlakom mleku razmutite kvasac i šećer, pa dodajte ostale sastojke za testo, umestite i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Tada premesite testo, pa ga ostavite da još jednom naraste.
2. Za fil pomešajte mak i šećer. Zagrejte mleko skoro do vrenja, pa dodajte mu maslac pa sipajte u mešavinu maka i šećera iz dva-tri puta, nikako sve od jednom, i fino pomešajte.
3. Testo podelite na tri dela, svaki razvucite, premažite filom i uvijte u rolat.
4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
5. Pleh obložite pek-papirom ili premažite uljem, te stavite rolate, premažiite ih umućenim jajetom i pecite dok lepo ne porumene.
6. Izvadite štrudlu, isecite je i poslužite posutu šećerom u prahu.
Bon appetit!