Recept dana: Kiflice s pudingom od vanile su nešto najlepše što danas možete da pojedete
07.10.2021 | 06:08
Ima li išta lepše nego uz kafu ili čaj gricnuti finu kiflicu
Ako ste ljubitelj slatkiša, ove kiflice će vas oduševiti. Njih jednostavno niko ne može da se zasiti – zbog toga ih jedemo i za doručak i kao slatku užinu.
Sastojci:
Za fil s pudingom
- 1 pakovanje pudinga od vanile
- 400 ml mleka
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 200 g punomasne kisele pavlake
Za testo
- 550 g brašna
- ½ kockice kvasca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- ½ kašičice narendane kore limuna
- 250 ml mlakog mleka
- 100 g mekog maslaca
- prstohvat soli
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
1. Prah za puding pomešajte sa tri kašike hladnog mleka. Stavite mleko u šerpu, pa u njemu razmutite jaje i zagrejte. Zakuvajte mleko i umešajte u to smesu za puding, pa ostavite da se kuva još oko minut. Pomerite lonac sa šporeta, prelijte puding u činiju da se malo ohladi, a nakon 10 minuta umešajte pavlaku. Prekrijte činiju (npr. aluminijskom folijom) da se na pudingu ne napravi kožica.
2. Sada je na redu testo: muutite brašno, kvasac, šećer, koru od limuna, mlako mleko, meki maslac i jaje oko pet minuta. Potom prekrijte testo i stavite na toplo mesto da se diže oko 45 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Zatim ga još jednom promesite rukama.
3. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na trouglove. Svaki trougao premažite sa kašikom-dve pudinga i oblikujte trouglove u kiflice. Pritom najdužu stranu trougla najpre preklopite pa onda namotajte. Pre nego što stavite kiflice u rernu, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu još 15 minuta.
4. Na kraju pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dok ne dobiju zlatnožutu boju oko 25 minuta, a zatim ih ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki. Pre služenja ih pospite šećerom u prahu.
Bon appetit!