Iznenadiće vas koje sve namirnice morate da operete pre upotrebe. I nije posredi samo voće i povrće
27.09.2021 | 12:55
Iako delimo ovu planetu s mikroorganizmima, ima načina da ih ne pustimo naš život
Iako živimo u vreme kada je poželjno dobro oprati prvenstveno ruke i naročito sve ono što bi neko mogao da kontaminira u prodavnici, postoje neke namirnice koje većina često ne opere pre konzumiranja.
Iako je neke namirnice nužno dobro oprati, za neke ljudi nemaju svest da i one mogu biti nosioci nemlih organizama. podložne možda st
Ovih pet namirnica uvek treba oprati
1. Voće i povrće s jestivom korom
Iako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom i dobro prebrisati papirnatim ubrusom.
2. Voće i povrće s korom koja se ljušti
Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje.
3. Konzerve
Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.
4. Orašasti plodovi
Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže da uklonite i fitinsku kiselinu koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može da škodi ljudskom telu.
5. Suvo voće
Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.