Recept dana: Škotska jaja za gastro-avanturiste prefinjenog ukusa

14.01.2021 | 07:08 >> 15:35

Autor: Z. A.

Savršena kao predjelo ili večera

Copyright Profimedia

Škotsko jaje je celo meko ili tvrdo kuvano jaje umotano u meso kobasice ili mleveno meso, uvaljano u hlebne mrve i prženo u dubokom ulju. Recept za ovo jelo star je bezmalo 300 godina, a postoji čitav niz različitih teorija o poreklu i etimologiji škotskih jaja, ali ni za jednu nema čvrstih dokaza.

Takođe,  postoji mogućnost da je recept doplivao do Londona iz Indije, jer neodoljivo liče na recept za nirgisi kofte. Možda se dopao nekom oficiru Britanskog Kraljevstva, pa je poželeo da ih jede i kod kuće.

Danas su škotska jaja omiljena hrana za piknik.

Kuvana jaja obmotana punjenjem sveže kobasice ili pak mesom, a zatim umočena u poh masu (brašno, jaja, prezle) i pržena u dubokom ulju mogu se servirati topla i hladna i s raznim sosovima. Iako je sveža kobasic savršena jer je već začinjena taman kako treba, mleveno meso igra odličnu ulogu u ovom finom specijalitetu.

možete i ovo da pripremite

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • so
  • biber
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli ili 2 starog hleba
  • 50 ml mleka
  • 1 čen belog luka
  • 4–5 kuvanih jaja

Za paniranje

  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje prezli
  • 1 kašika seckanog peršuna

Priprema

1. Četiri ili pet jaja tvrdo skuvajte. Prezle ili komadiće starog hleba stavite u mleko.

2. Na ulju propržite sitno seckani luk, te ga dodajte mlevenom mesu. Zatim dodajte so, biber i začinsku papriku. Ubacite prezle ili namočeni hleb, sirovo jaje, zgnječeni beli luk i seckani peršun, te fino ujednačite smesu.

3. Kuvana jaja ohladite i oljuštite.

4. Pripremite smesu za paniranje.

5. Podelite mesnu smesu na četiri dela ili pet delova, zavisi koliko imate jaja. Napravite od svakog dela pljeskavicu, stavite na nju kuvano jaje, poklopite mesom i oblikujte rukama loptu, a onda svaku uvaljajte u brašno, jaja i prezle.

6. Zagrejte ulje u šerpici, preporuka je da bude dublja, ili pak u friezi, a potom pržite po dve lopte minut-dva na jačoj vatri, dok se ne stvori korica, a onda na slabijoj vatri još 20 minuta. Okrećite lopte kašikom da ne bi izgubile oblik.

7. Gotova škotska jaja vadite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće i služite ih sa belim sosom od pavlake i majoneza.

Bon appetit!!!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam