Recept dana: Rešti, tradicionalna švajcarska palačinka od krompira koju farmeri pripremaju za doručak

04.04.2021 | 06:08 >> 18:07

Autor: Katarina Obradović

Pravi se od posebne sorte rešti krompira

Copyright Profimedia

Rešti (Rösti) je veoma jednostavno, izvorno švajcarsko jelo od krompira. Izmislili su ga farmeri, kojima je rešti predstavljao svakodnevni doručak.

Prvobitno je nastao u kantonu Bern, a potom se proširio širom Švajcarske.

Originalni rešti se pravi od posebne sorte rešti krompira. A dodaju mu se samo so i puter.

Najčešće ga kombinuju sa jajetom, tako što prženo jaje stave odozgo.

Ukoliko želite da isprobate ovaj jednostavan recept, donosimo vam mere za jednu osobu.

Sastojci:

  • 2 krompira srednje veličine
  • malo maslaca
  • malo soli

Način pripreme:

Krompire (najbolje bele) dobro oprati. Možete ih skuvati na pola (da ostanu tvrdi), prohladiti, oljuštiti koru, pa narendati. A možete ih odmah oljuštiti i narendati. Za rendanje koristite krupnije zube standardnog metalnog rendea.

Tako narendan krompir posolite po ukusu i izmešajte. U tiganju rastopite malo maslaca. Po želji možete koristiti neku drugu vrstu masnoće. Krompir rasporedite po tiganju i utapkajte da bude kao palačinka. Rešti treba da bude debeo oko 1 cm, kako bi se lako ispekao, sa obe strane. U skladu sa tim izaberite i tiganj odgovarajuće veličine.

Bon appetit!

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam