Recept dana: Rešti, tradicionalna švajcarska palačinka od krompira koju farmeri pripremaju za doručak
04.04.2021 | 06:08 >> 18:07
Pravi se od posebne sorte rešti krompira
Rešti (Rösti) je veoma jednostavno, izvorno švajcarsko jelo od krompira. Izmislili su ga farmeri, kojima je rešti predstavljao svakodnevni doručak.
Prvobitno je nastao u kantonu Bern, a potom se proširio širom Švajcarske.
Originalni rešti se pravi od posebne sorte rešti krompira. A dodaju mu se samo so i puter.
Najčešće ga kombinuju sa jajetom, tako što prženo jaje stave odozgo.
Ukoliko želite da isprobate ovaj jednostavan recept, donosimo vam mere za jednu osobu.
Sastojci:
- 2 krompira srednje veličine
- malo maslaca
- malo soli
Način pripreme:
Krompire (najbolje bele) dobro oprati. Možete ih skuvati na pola (da ostanu tvrdi), prohladiti, oljuštiti koru, pa narendati. A možete ih odmah oljuštiti i narendati. Za rendanje koristite krupnije zube standardnog metalnog rendea.
Tako narendan krompir posolite po ukusu i izmešajte. U tiganju rastopite malo maslaca. Po želji možete koristiti neku drugu vrstu masnoće. Krompir rasporedite po tiganju i utapkajte da bude kao palačinka. Rešti treba da bude debeo oko 1 cm, kako bi se lako ispekao, sa obe strane. U skladu sa tim izaberite i tiganj odgovarajuće veličine.
Bon appetit!
pročitajte još