Kada ste tužni, pojedite pastu! Naučnici su dokazali da nas zaista čini srećnijima

07.12.2023 | 14:44

Autor: K. O.

Baš poput muzike i sporta provereno podiže raspoloženje

Copyright Freepik

Za kojom vi hranom posežete kada ste loše volje? Možda sladoledom ili čokoladom? Pa, nauka kaže da je pasta odličan izbor i da nas ta hrana najbolje teši.

Naučno istraživanje koje se proteže od 1960-ih pa do danas, uključujući studije objavljene u The Lancet Public Healthu, prepoznalo je ulogu testenine u promovisanju dobrog raspoloženja zbog njenog bogatstva triptofanom i vitaminima B​​​!

Mnogi ljudi, posebno u mediteranskim zemljama poput Francuske, Italije, Španije i Grčke, smatraju testeninu hranom koja najbolje teši kada su loše volje. Ova percepcija je podržana sadržajem aminokiselina L-fenilalanin i triptofan, za koje se zna da podižu nivoe serotonina u mozgu, doprinoseći osećaju sreće.

Pored toga, ugljeni hidrati u testenini identifikovani su kao faktor u povećanju proizvodnje serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa pojačanim osećanjem sreće.

Pixabay
 

Istraživači su otkrili da je sreća koju prouzrokuje pasta isti onaj osećaj koji nam stvaraju sport i muzika.

Zato, kada sledeći put osetite pad raspoloženja, pustite muziku, sipajte vino i bacite se na pripremu paste. Naši predlozi su kremasta Alfredo pasta ili čuvena karbonara po originalnom receptu kojoj niko ne može da odoli. 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam