Nikad jednostavniji trik uz koji ćete sačuvati svoje otvorene tegle sa džemom ili ajvarom od širenja buđi

02.10.2023 | 14:11

Autor: V. I.

Toliko prosto da prostije ne može biti, a spasava da hrana ne završi u smeću

Copyright Profimedia

Svi smo već iskusili one predivne trenutke kada otvorimo teglu omiljenog ajvara ili džema, koju su baka ili mama s toliko ljubavi i truda pravile za nas, uzimamo nekoliko kašičica, a potom je stavili u frižider.

Međutim, kada sledeći put, presrećni što nismo odjednom "oljuštili" teglu, poželimo da se prepustimo čarima njenog sadržaja, suočimo se s neugodnim iznenađenjem - na površini se pojavila užasna zelena buđ.

Profimedia
 

Neko će da pokuša da zagrebe zelene spore u nadi da se aroma buđi nije proširila dalje od "žarišta" a drugi će, zgađeni i razočarani, zatvoriti poklopac i baciti sve u đubre, sa žaljenjem konstatujući da je još jedna tegla s dragocenim sadržajem propala i da je možda bilo bolje da smo sve slistili odjenom, po cenu i šok-brojke na vagi. Osećaj gubitka je još jači kada se ovo dogodi sa domaćom zimnicom  jer imamo utisak da je sav trud "otišao u nepovrat". Ipak, postoji jedan mali trik koji može sprečiti ponovno pojavljivanje ovog problema.

Profimedia
 

Nakon što otvorite teglu džema, pinđura ili ajvara, a ne potrošite je do kraja, prilikom vraćanja u frižider, jednostavno je okrenite naopako - tako da je strana s poklopcem okrenuta prema dole. Na taj način, sadržaj tegle, koji je došao u kontakt s vazduhom, kašikom, nožem, prstima ili bilo čim drugim što može kontaminirati sadržaj, ostaje uz poklopac. Ova jednostavna i efikasna praksa, prema iskustvima onih koji su je isprobali, takođe može doneti uštedu novca.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam