Da deca budu zdrava, majke na današnji praznik mese petrovaču ili Petrovu pitu koju vole sve generacije (RECEPT)

12.07.2023 | 14:12

Autor: K. O.

Da budu rumeni kao jabuke

Copyright Printscreen/YouTube

Postoji mnogo verovanja i običaja u našem narodu koji se tiču, ljubavi, zdravlja ili berićeta. Kako je danas Petrovdan, tradicija nalaže da se na današnji dan spremi petrovača ili Petrova pita. Obično je prave mame da bi njihova deca bila zdrava tokom godine.

U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.

U Banatu se za Petrovdan raznose jabuke “petrovače” po komšiluku ili se darivaju deca. Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.

A ovaj kolač od jabuka ili lenju pita sa jabukama vole bukvalno sve generacije.

Mi imamo pravi starinski recept po kome su još naše bake pravile ovu pitu.

Sastojci:

Testo:

  • 1 šolja neotopljene masti
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • brašno po potrebi
  • limunova kora
  • 1 prašak za pecivo

Nadev:

  • 1 kg narendanih jabuka
  • šećera po želji
  • cimet
  • 3 kašike prezle
  • posip
  • prah šećer
  • vanil šećer

Priprema:

Mast umututi penasto sa jajima i šećerom, pa dodati mleko, narendanu koru limuna, prašak za pecivo i brašno. Zamesite fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto

Testo podelite na 2 dela, jedan staviti u pleh. Preko njega staviti fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba da cedite od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom.

Odozgo staviti drugu koru.

Pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Kada se lepo zarumeni, izvadite i kada se ohladi pospite vanilinim šećerom.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam