Evo zašto su se čia semenke izborile za svoje mesto i kod nas na trpezi?

21.09.2020 | 10:27 >> 09:09

Autor: Katarina Obradović

Hranile su vojsku i služile kao sredstvo za plaćanje

Copyright Pixabay

Sada je već nemoguće da niste čuli za čia seme, a verovatno ste ih i probali. I samo da znate, ove male semenke koje podsećaju na susam, nisu bez razloga ljubimci svih zagovornika zdrave ishrane. Prvi su ih otkrila ljudi iz plemena Asteka i Maja. Tokom mnogih godina ove semenke bile su osnova ishrane vojske Asteka i čak su služile kao sredstvo plaćanja. Esencijalne masne kiseline koje sadrži čia, ne postoje nigde više u takvoj koncentraciji (60 odsto masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline), a količina antioksidanata je znatno veća nego u borovnici i drugim bobicama. Zatim, sadrže šest puta više kalcijuma nego mleko, izuzetno su bogate gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom, kalijumom i drugim vitaminima i mineralima.

Copyright Pixabay

Čia lako vezuje tečnost i dobro hidrira telo. U kontaktu sa tečnošću semenke nabubre i povećavaju obim (upijaju 10 puta više vode od svoje težine). Zbog toga se često koriste u pripremi pudinga i kao zamena jajima u veganskim receptima. Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.

Pa, ako ih još niste probali, vreme je da ih uvrstite u ishranu!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam