Recept dana: Biftek

24.09.2020 | 06:08 >> 05:33

Autor: Katarina Obradović

Kako u kućnim uslovima da pripremite savršen odrezak

Copyright Profimedia

Za sve ljubitelje mese, biftek je vrhinac zadovoljstva. Ipak, retko ko se odlučuje da ga pripremi kod kuće. Ako rešite da se upustite u ovu kulinarsku avanturu, donosimo vam recept za pripremanje savršenog bifteka. Na samom početku, da razrešimo dilemu, najbolje je da bude “medium rare” (srednje pečen) jer ostaje sočan i meso nije žilavo. Pa, da krenemo, korak, po korak.

Sečenje:

Ne treba da bude pretanak, poželjno je da mu debljina bude, dva ili tri prsta. Ako niste sigurni, ovaj deo možete prepustiti i mesaru koji je već verziran a kod koga nabavljate meso. Jedan komad bude težak od 250 do 300g.

Mariniranje:

Biftek može da se marinira od nekoliko sati do 2 dana, u zavisnosti koliko imate vremena. Stavite ga u miks bibera, dodajte mleveni ili ceo lovorov list. Nalijte maslinovo ulje. U ovoj fazi ne ide so.

Pečenje:

 

  • Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite tanak lim – idealno je dno od kalupa za torte, samo skinite pokretni obruč.
  • Zagrejte i grill-tiganj do usijanja na ringli. Bez ulja, biftek je već u ulju!
  • Meso neka bude sobne temperature, zato ga na vreme izvadite iz frižidera.
  • Posolite samo stranu koja će prva imati kontakt s tiganjem. Idealna je krupna morska so.
  • Spustite biftek na tu posoljenu stranu 3 minuta
  • Posolite i drugu stranu.
  • Okrenite drugu stranu i ostavite na tiganju oko 2.5 minuta
  • Prebacite biftek u pleh i ubacite u zagrejenu rernu na tačno 3 minuta

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam