Recept dana: Kutlača ili šerpa torta je starinska poslastica koja je za mnoge i danas najukusniji desert svih vremena (VIDEO)

05.04.2023 | 07:54

Autor: Z. A.

Stari recept od jaja, mleka, oraha i čokolade je sve što treba da znate da spremite

Copyright Printscreen: YouTube/ Kuhinja Valentina Mašković

Ukoliko nemate previše vremena za pravljenje torte, a želite da obradujuete svoje ukućane nečim slatkim ili želite uskršnju trpezu da zaokružite izvanrednom poslasticom, neka vaš izbor bude šerpa ili kutlača torta, starinski recept koji su za praznike koristile naše bake.

Mnoge domaćice pamte ovu tortu ne samo po fantastičnom ukusu i lakoći pripreme, već i po tome što su sastojci finansijski dostupni.

U mnogim krajevima Srbije šerpa torta poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jaja, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.

Postoji još jedan naziv ove torte - kutlača torta, jer se ohlađeni patišpanj preliva vrućim filom koji se sipa kutlačom za supe i čorbe.

 

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci:

Za kore

  • 2 jaja
  • 12 kašika šećera
  •  2 kesica vanil šećera
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil

  • 1 l. mleka
  • 18 kašika šećera
  • 200 g čokolade
  • 250 g kokosa ili 300gr. mleveni orah
  • 250 g putera ili margarina

Priprema

1. Od navedenih sastojaka umutite testo pa ispecite dva biskvita koja ćete preseći na pola tako da dobijete četiri korice. Biskvit pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 15 minuta.

2. Fil pravite tako tako što ćete prokuvati mleko, dodati šećer, a onda i čokoladu i orahe ili kokos. Kada se sve sjedini i malo prohladi, umutite u fil puter ili margarin.

3. Filujte tortu kutlačom u dubljoj posudi ili kalupu. Ostavite tortu da prenoći i upije sve sastojke, a onda je sutradan isecite i poslužite.

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam