Ova divna baršunasto-kremasta poslastica potiče iz Francuske, a vremenom su, zbog njene prefinjenosti, počeli da je prave širom sveta, gde se najčešće naziva profiterolom, rečju takođe francuskog porekla. Slatkiš se pravi od kuvanog testa i puni različitim filovima, a preliva najfinijim sosovima ili samo posipa šećerom u prahu, tako se najčešće služi u našim domovima. Pošto je testo za princes-krofne neutralnog ukusa, postoji i njena slana varijanta… Budući da ove jestive princeze zaslužuju čitavu temu, ovde ćemo stati i dati vam recept za princes-krofne čuvenog holandskog kulinara i pekara Rudolfa van Vina, čije ste majstorije sigurno imali prilike da vidite na TV „24Kitchen“.
Sastojci:
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- prstohvat soli
- po želji malo šećera
- 4 jajeta
Za fil:
- 1 l mleka
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 jaje
- 5 žumanaca
- 150 g kukuruznog skroba (gustina)
- malo prah šećera za posipanje
Priprema
Pripremite fil. Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi.
Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutite žicom u većoj šerpi, dodajte 100 ml mleka i promešajte. Umešajte 150 g kukuruznog skroba (gustina) lagano muteći žicom u smesu bez grudvica.
Preostalih 900 ml mleka skuvajte u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri, naglo sipajte vrelo mleko u šerpu u kojoj ste razmutili jaja i gustin. Intenzivno mešajte ili mutite mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta (važno je da se mleko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala).
Površinu fila pokrijte plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostavite da se potpuno ohladi.
5 . Dok se fil hladi, napravite krofne. Rastopite maslac ili margarin u vodi i mleku, pa kad proključa, dodajte odjednom sve brašno i kuvajte nekoliko minuta (neka vas ne iznenadi ako se smesa pretvori u kuglu, tako mora).
Smesu ohladite, pa joj dodajte jedno po jedno jaje, i to tek pošto ste prethodno jaje dobro umešali u testo.
Napunite poslastičarsku kesu testom i na papir za pečenje istiskujte male krugove s talasom na vrhu (vodite računa o razmaku između svakog kruga ostavite razmak jer testo tokom pečenja naraste)
Pecite na 190 stepeni dok kružići ne dobiju zlatnosmeđu boju (20–30 minuta).
Dok se krofne hlade, dovršite fil ili krem. Izmutite mikserom hladnu smesu, a onda joj dodajte omekšali puter i umutite mikserom.
Ohlađenim krofnama odrežite vrh i napunite ih kremom.Savet plus: Princes-krofne možete da prelijete otopljenom čokoladom.Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –
24sedam