Recept dana: Turski pileći ćevapi - malo drugačiji od onih na koje ste navikli, a toliko ukusni da nećete moći da ih se zasitite (VIDEO)
10.01.2023 | 06:51
Služe se uz pikantan paradajz sos
Ćevapi su mnogima omiljeno jelo od junećeg mesa. Međutim, različite kulture koriste različito meso, ali i začine, pa ih tako Turci, na primer, prave od pilećeg mlevenog mesa.
Da bi poboljšali ukus, u njega dodaju i papriku i začine, a za razliku od našeg podneblja, gde se ćevapi služe sa lukom i kajmakom, u turskoj se služe sa pikantnim paradajz sosom.
Recept je jednostavan za pripremu, a ukus je vredan svakog truda.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 1 kg mlevenog belog mesa
- 1 crni luk
- 1 manja paprika
- 1 veza peršuna
- 7 čenova belog luka
- 25 g prezli
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica kima
Za sos:
- 1 crni luk
- 1 veća paprika
- 5 čenova belog luka
- 200 g paradajza
- 1 ljuta papričica (po želji)
- 1 kašika paradajz paste
- 1 šolja vode
- 1/4 šolje sirćeta
Priprema:
Sitno seckani crni luk, papriku, peršun i mleveni beli luk dodajte u mleveno meso, a zatim dodajte i prezle, posolite, pobiberite i začinite, pa sve dobro sjedinite.
Nakon toga, oblikujte male ćevape i držite ih u frižideru pola sata.
Sipajte malo ulja u šerpu, a zatim dodajte krupno sečeni crni luk, paradajz i papriku, kao i cele čenove belog luka. Po želji dodajte i očišćenu ljutu papričicu i paradajz pastu, a zatim posolite.
Kuvajte oko pet minuta na visokoj temperaturi, a zatim sipajte vodu, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko 20 minuta.
Sipajte sirće, promešajte još nekoliko puta i izblendirajte. Za to vreme, ispržite meso, a zatim ga poslužite sa paradajz sosom.
Bon appetit!
BONUS VIDEO: