Jedite što više svežeg povrća! Imamo četiri fantastična preliva za salate

21.10.2020 | 12:14 >> 13:42

Autor: Z. A.

Sad je vreme da jačate imunitet na sve moguće načine

Copyright Pixabay

Ako je sastavni deo svakog vašeg obroka, pa i doručka, neka salata, odnosno povrće, na pravom ste putu. To znači da vodite računa o ishrani, a samim tim i o zdravlju. Povrće je najbolje jesti u svežem stanju, jer tako iz njega uspevate da iskoristite sve dobre nutrijente, vitamine, minerale i vlakna. Nedavno samo vam dali recept za fantastičnu Valdorf salatu s grilovanom piletinom, koja je  dodavanjem mesa postala obrok-salata, a sada vas podstičemo da jedete što viće povrća i zeleniša.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Danas je Međunarodni dan kuvara, a oni žele da nauče decu kako da se zdravije hrane

Svaka salata postaje malo gastronomsko remek-delo uz dobar preliv ili dresing.

Univerzalni umak za salatu

Sastojci:

2 kašike ulja
2 kašike sirćeta ili limunovog soka
1 manja glavica crnog luka
1 kašičica začinskih
malo soli, bibera i šećera

Priprema
Umutite ulje i sirće, dodajte sitno seckani crni luk, usitnjene začinske trave, soli, bibera i šećera. Po želji možete koristiti maslinovo ili bademovo ulje ili pak ulje od koštica grožđa, po mogućnosti hladno ceđena. Sirće može biti voćno, vinsko ili jabukovo, a začinsko bilje peršun, mirođija, timijan, origano, bosiljak…

Copyright Pixabay

Preliv sa renom i majonezom

Sastojci:

125 g majoneza
2 kašike kisele pavlake
2 kašićice narendanog rena
na vrh noža šećera

Priprema
Pomešajte majonez, pavlaku i rendani ren, te dodajte na vrh noža šećera.

Preliv za zelenu salatu

Sastojci:

1/2 šolje ulja
sok 1 srednjeg limuna
1 kašika crnog vina
1 kašičica senfa
1 kašika meda
1 čen belog luka
malo bibera

Priprema
Dobro umutite sve sastojke i prelijte zelenu salatu.

Copyright Pixabay

Preliv s pavlakom

Sastojci:

2 kašike ulja
2 kašike soka limuna
2 kašike kisele pavlake
1 čen belog luka
malo soli i bibera
1 kašika seckanog peršuna

Priprema
Pomešajte ulje, sok limuna i pavlaku, pa dodajte izgnječen čen belog luka, a zatim i so i iseckani peršun.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Srpski kuvar