Recept dana: Banica od sukanih kora nadevena sirom po bakinoj recepturi
13.08.2022 | 06:07
Banica se služi kao toplo predjelo ili doručak uz kiselo mleko ili vurdu
Banica je specifična vrsta domaće pite karakteristična za belopalanački i pirotski kraj, ali i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.
Za razliku o gibanice, kod banice se kore motaju i savijaju u spiralu. Banica je u odnosu na gibanicu i pitu hrskavija.
Suština je da se kore prave od testa sukanjem oklagijom. Razvučena kora se filuje filom od jaja i sira. Tepsija se podmaže svinjskom mašću a zatim se kore uvijaju i ređaju u spiralu.
Posle ređanja filovanih kora pita se prelije vrelom mašću a zatim peče u rerni. Banica se potom izvadi, poprska vodom i pokrije krpom desetak minuta dok se ne ohladi.
Dani banice održavaju se ove godine u Beloj Palanci od 12. do 14. avgusta, a u veštini spremanja ovog specijaliteta domaće kuhinje takmičiće se 250 učesnika. Manifestacija se održava 16. put, a i vi možete da je pripremite ovih dana.
Sastojci:
Za testo
- 400 g brašna
- pola kašičice soli
- 300 ml mlake vode
Za fil
- 300 g sira
- 3 jajeta
- 200 g masti
Priprema:
1. Zamesiti testo od brašna, soli i vode (po potrebi dodajte još brašna ili vode). Premažite jufkicu mašću i ostavite da odstoji 20-30 minuta.
2. Na pamučnom stolnjaku razvucite koru lagano u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola i ne dobije tanka kora.
3. Na koru pospite smesu od sira i jaja, pa poprskajte mašću, i uz pomoć stolnjaka savite prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stolnjaka urolajte koru. Koru lagano preneti u tepsiju namazanu mašću i slažite motajući u krug.
4. Banicu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga banicu poprskajte vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.
Bon appetit!
Bonus video: