Zašto vam poširana jaja nikako ne uspevaju? Kuvar otkrio koju grešku svi pravimo i kako da nam ispadnu savršena iz prve (VIDEO)

30.06.2022 | 12:59

Autor: Z.A.S.

Pokušajte da izbegnete dodavanje sirćeta, jer ono jajetu daje čudan ukus

Copyright Pixabay

Mnogi obožavaju da jedu poširana jaja, ali retko ko ume da ih napravi da ona stvarno izgledaju kako treba, a da pritom budu i preukusna. Ukoliko ste ih nekada pravili ili gledali pripremu, znate da je u pitanju metoda kuvanja jaja u vodi.

E sad, ukoliko ste pomislili da tu nema ničeg komplikovanog, niste u pravu. Za pripremu poširanih jaja potrebna je veština, ali i iskustvo.

Na Tik-Toku često nailazimo na razne savete, kako u vezi sa održavanjem doma, tako i na one kulinarske, a ovoga puta smo naišli na video koji je postavio britanski kuvar Pol Foster.

Naime, on je odlučio da snimi i podeli sa nama trik zahvaljujući kome će poširana jaja biti savršeno pripremljena, a usput je ukazao i na greške koje svi prave.

- Uzmite lonac s vodom i nikako nemojte da dodajete sirće - kaže on u videu.

- Ubacite prstohvat soli, a zatim uzmite najsvežije moguće jaje, odstajalo na sobnoj temperauri i stavite ga u cediljku, što će omogućiti da vodenasti delovi belanca prođu kroz nju. Zagrejte vodu u dubljoj šerpi, a zatim smanjite vatru malo pre ključanja i promešajte - kaže Pol u svom videu.

Potrebno je da, nakon toga, ubacite jaje, a on u videu napominje i da ne morate da ga mešate i stvarate vrtlog, jer ćete mešanjem zapravo samo pomoći da se jaje "stvrdne" i da ne bude lepo kuvano.

@paulfosterchef How to poach a perfect egg!! No vinegar required. ##egg #viral #chef #chefsoftiktok #simplerecipe #eggsoftiktok #howtocookproperly #cooking #poachedegg #howtocook #eggs @foodies ♬ Comptine d'un autre été, l'après-midi - Yann Tiersen

Zatim, ovaj kuvar napominje i to da je jako važno da ceo proces kuvanja traje tačno dva minuta, pa bi bilo dobro da navijete kuhinjski tajmer, kako ne biste "omanuli" s vremenom.

Nakon ta dva minuta, šupljikavom špatulom lagano izvucite jaje iz vode i zapamtite: Nikako nemojte dodavati sirće, jer mu ono jajetu daje čudan ukus.

- Ocedite ga na papirnom ubrusu, pre nego što ga stavite na tost, jer u suprotnom će višak tečnosti omekšati hleb. A onda ga samo začinite. Malo morske soli i mlevenog crnog bibera je sasvim dovoljno - Polov je savet.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam