Kvasac može da se napravi i kod kuće

26.10.2020 | 19:40 >> 15:37

Autor: Katarina Obradović

Koraci su jednostavni, ali iziskuje vreme

Copyright Pixabay

Sećate se kada je pre nekoliko meseci izbila pandemija koronavirusa, da je tada sa rafova, najpre, nestao kvasac. Domaćice su obilazile radnje u potrazi za ovom namirnicom, a trebalo je nekoliko nedelja da se situacija stabilizuje.

Ovo više ne mora da vam se dešava jer kvasac možete napraviti i u kućnim uslovima. Donosimo jednostavne korake, a jedino što će vam biti potrebno je nekoliko dana za njegovu fermentaciju.

Sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase
  • veća staklena tegla ili neki sud u kom će se kultivisati kvasac

Priprema:

Sve sastojke pomešajte u kompaktnu masu, pokrijte gazom ili folijom, pa ostavite na toplom mestu. Može blizu radijatora, ali ne na njemu jer direktni izvor toplote može da uništi kvasac. Sam proces fermentacije traje od 3 do 7 dana, u zavisnosti od toga koje ste brašno koristili. Kvasac je spreman za upotrebu kada se pojave mehurići na njemu i osetite miris vrenja. Ukoliko nameravate redovno da mesite hleb, u teglu sa kvascem svakodnevno dosipajte po pola šolje mlake vode i brašna pa promešajte smesu i to silikonskom ili drvenom varjačom. Treba da znate i to da testo od ovako dobijenog kvasca sporije narasta, pa je najbolje da ga zamesite uveče, a pečete ujutro.

Saznaj više:

Kiseonik mu je najveći neprijatelj: Kako da sačuvate otvoreno vino

Prinošen kao žrtva bogovima: Grci i Rimljani ga nisu jeli, već koristili za druge namene

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam