Recept dana: Posne buhtle sa omiljenim džemom mirišu iz bakine kujnice i zovu da se nakratko umusavite kao dete

16.04.2022 | 05:59

U vreme praznika red je napraviti buhtle po starinski

Copyright Profimedia

Buhtle sa džemom su starinska poslastica od kiselog testa poreklom iz Vojvodine.

Za pripremu fenomenalnih jufkica sa džemom treba vam malo vremena i strpeljenja, ali i, po mogućstvu, domaći džem.

Osim sa džemom, mogu se puniti i sa kremom, marmeladom, čak i sa pudingom kad prođe post.

Takođe, po želji ih možete premazati puterom ili margarinom kada ih složite u pleh.

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • kockica kvasca
  • malo soli
  • 1 kašičica šećera
  • 800-900 g brašna
  • džema po želji

Priprema:

1. U malo mlake vode rastopite kvasac, dodajte šećer, zatim ostatak vode, 400–450 g brašna, pa dodajte ostatak brašna da se zamesi srednje tvrdo testo. Možete dodati i koricu limuna.

2. Ostavite ga pokriveno na toplom oko 30 minuta da naraste, zatim ga rastanjiti za oko centimetar debljine, isecite na kocke, stavljati džem po sredini, ivice skupite i zatvorite da džem ne curi. Ređajte u pleh. Možete i u neki kalup od kuglofa.

3. Buhtle sa džemom pokrijte i pustite da narastu oko 20 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni C 35-40 minuta. Pospite ih prah šećerom.

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam