Recept dana: Junetina s đumbirom
04.11.2020 | 07:08 >> 08:10
Zađumbireno slatko-slano meso
Uz juneće ili goveđe meso odlično se slažu voćni, slatkasti ukusi. A odlično ide i đumbir, čija je aroma blago pikantna i ljutkasta.
Već hiljadama godina poznat kao lek, koren đumbira obilato se koristi u indijskoj kuhinji kao začin za razna jela, sosove, prelive, povrće, pirinač, divljač i razne poslastice, pa su mu i Zapadnjaci u novije vreme dodelili ulogu u svojim specijalitetima, kolačima, čajevima, pivu i likerima.
Na ceni je i hleb sa ukusom đumbira. Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta koncentrovanih lekovitih materija (vitamina i minerala), i to najviše u korenu.
Prionite sad na pripremu ovog veličanstvenog jela.
MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Njujorški čizkejk
Sastojci:
- 400 g junetine od buta
- 2 komad đumbira (oko 60–80 g)
- 1 šargarepa
- 100 g celera
- 100 g praziluka
- 100 g crvenog kupusa
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 2 kašike ulja
- so i biber
Za marinadu
- 2 kašike tamnog soja-sosa
- 1 kašika belog vina
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike soka od đumbira
Za sos
- 1 kašika belog vina
- 2 kašike soja-sosa
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike šećera
- 2 kašike vode
- 2 kašike susamovog ulja
Priprema
1. Pomešajte namirnice za marinadu. Meso isecite na štapiće i marinirajte ga 30 minuta, a potom ga ocedite.
2. Pomešajte namirnice za sos.
3. Isecite povrće na štapiće.
4. U voku dobro zagrejte kašiku ulja, pa na njemu pržite meso oko 10 minuta da porumeni sa svih strana, a zatim ga izvadite na tanjir.
5. Stavite drugu kašiku uja u vok i dobro ga ugrejte, a onda stavite sve povrće, uključujući i đumbir, i pržite ga minut-dva. Dodajte meso, promešajte, te ulijte pripremljeni sos i začinite po ukusu.
6. Kao prilog poslužite pirinač, krompir pire ili kuskus.
Bon appetit!